Платформе нафте / - PIXABEY
02/10/2021 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наговjештаjи већег снабдиjевања спустили циjене нафте испод 78 долара

Трговци су се пред краj седмице сконцентрисали на изjаве четири извора из ОПЕК+ да разматраjу могућност значаjниjе повећање снабдиjевања у посљедњем овогодишњем тромjесечjу

Циjене нафте пале су у петак на међународним тржиштима испод 78 долара, притиснуте наговjештаjима да би Организациjа земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници могли повећати производњу како би ублажили страх од недовољног снабдиjевања.

На лондонском тржишту циjена барела jе пала 41 цент у односу на претходно затварање, на 77,9 долара. На америчком тржишту барел jе поjефтинио 69 центи, на 74,34 долара, преноси СЕЕбиз.

Трговци су се пред краj седмице сконцентрисали на изjаве четири извора из ОПЕК+ да разматраjу могућност значаjниjе повећање снабдиjевања у посљедњем овогодишњем тромjесечjу. Тренутни договор предвиђа повећање од 400 хиљада барела дневно у мjесецима до краjа године.

Водећи произвођачи су изложени притиску великих потрошача, попут Сjедињених Америчких Држава (САД) и Индиjе, да производе више за ниже циjене.

Не може се искључити могућност да ће ОПЕК+ након октобра убрзати повећање производње, сматра Stephen Brennock из ПВМ-а, тврдећи да у групи баш и ниjесу одушевљени циjеном нафте од 80 долара.

Jеффреy Халлеy из ОАНДА-е казао jе да би исход предстоjећег састанка ОПЕЦ+ могао и разочарати, jер би повећање могло бити скромно. Неке чланице не успиjеваjу да повећаjу производњу због недовољних улагања и кашњења одржавања бушотина повезаног с пандемиjом коронавируса.

Он jе казао да неким земљама високе циjене нафте одговараjу, jер им повећаваjу приходе.

Тег циjенама нафте били су jачи долар, коjи поскупљуjе нафту за имаоце осталих валута и пригушуjе потражњу, и раст залиха у САД.

њихов значаjниjи пад зауставио jе поскупљење природног гаса на глобалном нивоу будући да jе подстакло произвођаче струjе да се окрену другим горивима у земљама попут Пакистана, Бангладеша и онима на Блиском истоку.

Одвоjено jе ОПЕК на своjоj интернет страни обjавио да jе у четвртак циjена барела референтне корпе нафте његових чланица износила 77,72 долара, што значи да jе порасла 59 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:16