/ - FOTO YOUTUBE
06/12/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најмање 15 људи страдало, 27 нестало у ерупцији вулкана

Вулкан Семеру, познати и као Махамеру, еруптирао је много пута у последњих 50 година

У ерупцији вулкана на индонежанском острву Јава током викенда страдало је најмање 15 људи, а још 27 се води као нестало, преноси агенција МИНА. Планина Семеру у округу Лумајанг у провинцији Источна Јава избацила је дебеле облаке пепела у висину од 12 хиљада метара у изненадној ерупцији у суботу.

То је проузроковало да села и оближњи градови буду прекривени, како се наводи, тонама вулканских остатака. Ужарени гас се сливао низ падине планине, прекривши читава села и убијајући оне "који су му се нашли на путу".

Портпарол Националне агенције за ублажавање катастрофа Абдул Мухари је изјавио да је 56 људи хоспитализовано, углавном са опекотинама.

Он је рекао да спасиоци и даље трагају за 27 мештана који се воде као нестали, а оштећено је скоро три хиљаде кућа и 38 школа. МНапори потраге и спасавања привремено су били обустављени у недјељу поподне због страха да ће јака киша изазвати још врућег пепела и отпадака из кратера.

Више од 1,7 хиљада мјештана побјегло је у импровизована склоништа за хитне случајеве након суботње снажне ерупције, али многи су пркосили званичним упозорењима и одлучили да остану у својим домовима како би чували стоку и заштитили своју имовину.

Вулкан Семеру, познати и као Махамеру, еруптирао је много пута у последњих 50 година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:17