/ - FOTO: RIA NOVOSTI, SKRINšOT-TVITER
25/02/2022 u 23:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЖИВО/ВИДЕО) Пројектили падају на Кијев, чују се сирене; Руси тврде да су заузели Мелитопол

Током дана Владимир Путим и Владимир Зеленски изразили су жељу и спремност за разговор

Русија је и јутрос напала Украјину. Од 4.30 сати ујутро по локалном времену Кијевом одјекују експлозије. Савјетник украјинске владе каже да је срушен руски авион и да је спријечено више ракетних напада. У горућим зградама има повријеђених. Током дана Владимир Путим и Владимир Зеленски изразили су жељу и спремност за разговор.

ТОК ДЕШАВАЊА ПРАТИТЕ УЖИВО:

23.30

Руско министарство обране тврди да су заузели Мелитопол без отпора Украjинаца, преноси руска агенциjа Тасс.

ББЦ пише како ово ниjе независно потврђена информациjа, али да jе украjински предсjедник раниjе рекао да се око града воде тешке борбе.

Мелитопол jе град од око 150 хиљада становника на jугоистоку Украjине, близу Крима и Азовског мора.

23.01

Портпарол украjинског предсjедника Володмира Зеленског рекао jе да су спремни разговарати о прекиду ватре и миру, jавља ББЦ. Опширније прочитајте ОВДЈЕ.

22.20

У Киjеву су се вечерас могле чути сирене које најављују ваздушне нападе. 

22.16

Кијевом одјекују експлозије

21.52

Хакерска група Анонyмоус обjавила jе на свом Твитеру да су хаковали и обjавили базу података руског Министарства обране те су позвали све коjи желе да доунлоадаjу све приватне податке њихових запосленика.

20.50

Кијевски градоначелник Виталиј Кличко огласио се путем свог Телеграм канала те је рекао да су руске снаге врло близу граду и да Кијеву предстоји тешка ноћ.

 - Без имало претјеривања, пријетња Кијеву је врло велика. Слиједе нам тешка ноћ и тешко јутро. Руске трупе су врло близу града. Диверзантске скупине неутралишу војску и друге службе сигурности. Мостови у граду су под посебном контролом и њима патролирају војници. Болнице раде у ратном режиму, а контролне тачке су постављене на главним улазима у град те у близини стратешких објеката у граду. То све радимо да бисмо заштитили Кијев. Захваљујем грађанима на њиховој спремности да обране град и земљу -  рекао је Кличко.

ЦНН је раније објавио да амерички обавјештајци страхују да ће Кијев у пар дана пасти под руску контролу.

20.26

Шефица ББЦ-jевог дописништва обjавила jе на Тwиттеру да на Киjев падаjу проjектили.

19.55

Започео је напад на Одесу.

19.42

Русиjа оптужуjе Украjину да не одговара на понуду о преговорима

Кремљ jе обjавио да jе предложио Украjини преговоре у главном бjелоруском граду Минску, али нагласио и да Украjина тренутно не даjе одговор, након што jе затражила да до састанка дође у Варшави.

Портпарол Кремља Дмитриj Песков рекао jе да jе дошло до застоја у комуникациjи, jер су Украjинци узели „дугу паузу".

Током наведене паузе, украjински су националисти, како каже, распоредили ракетне системе унутар градских четврти великих градова.

Песков ниjе пружио доказе коjи би поткриjепили ту тврдњу, али сматра да jе то врло опасан развоj догађаjа.

Украjинске власти jош нису дале коментар на изjаву портпарола Кремља.

Кремљ jе раниjе у петак обjавио да jе руски предсjедник Владимир Путин спреман послати представништво у бjелоруски главни град Минск на преговоре с представницима Украjине.

Песков jе за руске новинске агенциjе рекао да jе Русиjа спремна послати представништво коjе ће укључивати званичници министарства вањских послова и обране.

Минск jе допустио Русиjи да користи бjелоруску територију за инвазиjу на Украjину.

19.23

Челници НАТО-а рекли су да ће распоредити додатне снаге на истоку Европе након инвазиjе Русиjе на Украjину, рекавши да jе Москва раниjе лагала о своjим намjерама.

- Никога не смиjе заварати баража лажи руске владе - рекло jе 30 челника у заjедничком саопштењу обjављеном након виртуелног самита коjим jе предсjедавао генерални секретар Jенс Столтенберг.

- Сада вршимо значаjна додатна одбрамбена распоређивања снага у источном диjелу Савеза - стоjи у саопштењу, у коjем се не износи више поjединости о тоj намjери.

Русиjа jе у четвртак уjутро започела с нападом на Украjину, након што jе дуже вриjеме на страх Запада да ће доћи до инвазиjе одговарала да jоj то ниjе намjера.

19:10

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поновио је спремност да помогну Украјини. Оптужио је Русију да је агресор, те да ће годинама испаштати због напада на Украјину. Опширније у овом тексту.

18.40

Украjински воjници испалили су неколико хитаца у ваздух како би зауставили стампедо на главноj жељезничкоj станици у Киjеву док су хиљаде људи покушавале на силу ући у влакове за евакуациjу.

18.39

Руска војска онеспособила је 211 објеката војне инфраструктуре у Украјини, рекао је новинарима портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

 - Оружане снаге Русије су укупно онеспособиле 211 војних објеката војне инфраструктуре Украјине. Међу њима 17 командних пунктова и комуникационих центара Оружаних снага Украјине, 19 противваздушних ракетних система С-300 и Оса, 39 радарских станица. Оборио шест борбених авиона, шест хеликоптер, пет беспилотних летјелица, рекао је Конашенков.

Уништено је 67 тенкова и других борбених оклопних возила, 16 вишецевних ракетних бацача, 87 јединица специјалних војних возила, додао је он.

18.23

Зеленски је објавио снимак у којем наводи да су он и руководство владе и парламента у Кијеву и да раде даноноћно.

17.57

Русиjа ограничила приступ Фејсбуку

Одлуку jе формално донио Роскомнадзор, руска агенциjа за надзор комуникациjа, информациjске технологиjе и медиjа. Услиjедила jе као реакциjа на одлуку Фејсбука да ограничи Путинове медиjе након напада Русиjе на Украjину.

17.53

У Украjини jе почео масовни егзодус. Грађани бjеже према броjним западним границама - од Пољске до Молдавиjе.

Више хиљада њих коjи су успjели да пређу границу су жене и дjеца. Власти су у четвртак наредиле воjно способним мушкарцима између 18 и 60 година да остану у земљи и да се боре.

17.39

Естониjа се придружила сусjедноj Латвиjи у забрани емитовања за телевизиjске куће на руском jезику, одговараjући и тако на руску инвазиjу на Украjину.

Естонска агенциjа за заштиту потрошача и техничке прописе (ТТJА) на jедну годину jе забранила емитовања руским каналима РТР Планета, НТВ Мир, Россиjа 24 и ТВ Центре Интернатионал. Слична забрана уведена jе за телевизиjу Беларус 24. 

17.19

Руске снаге напредуjу према Киjеву и налазе се више од 50 километара од центра Киjева, jавило jе британско Министарство обране.

Додаjу да су Руси пронашли нову руту према Киjеву након што нису успjели освоjити Чернихив те да прате спорадичне сукобе између руских и украjинских снага у сjеверном предграђу Киjева.

16.46

Савјет Европе суспендовао чланство Русије, 42 од 47 Комитета министара гласало је за заједничку украјинско-пољску идеју о суспендовању Русије.

16.45

Рањени украјински војници који су положили оружје у Донбасу пребачени су у болнице у Луганску.

16.40

Генерално тужилаштво је упозорило на одговорност за лажне податке о руској специјалној операцији.

16.31

Русија је саопштила Украјини своју сагласност за организовање преговора.

16.28

Украјинска страна је навела да преиспитује идеју о одржавању преговора са Русијом у Минску, изабрала Варшаву, а затим нестала, рекао је Песков. Према његовим ријечима, паузу у размишљању прати размјештање вишецјевних ракетних система у стамбеним насељима, укључујући и Кијев.

Власти Херсонске области објавиле су губитак контроле над прелазом за Херсон.

16.25

Данас су надлежне службе, које прате ниво радијације на том подручју, очитале како је она у порасту, преноси indeхhr.

Раније тог дана украјински предсједник Влaдимир Зеленски рекао је да украјински "војниви дају своје животе како се не би поновила трагедија из 1986. године".

У Чернобилу се догодила највећа нуклеарна катастрофа у историји, након што је експлодирао реактор и разнио радиоактивни отпад по Европи. Посљедњих година ово је мјесто постало популарна туристичка атракција, пише Euronews.

16.20

Минск је спреман да у сваком тренутку обезбиједи састанак представника Русије и Украјине.

16.17

Главни сукоби у Украјини се одвијају са националним формацијама, рекао је Путин. Према његовим речима, они се боре по препоруци странаца.

16.10

Конференција за штампу руског министарства.

16.05

Украјина разматра предлог да разговара са руском делегацијом у Минску, рекао је савјетник украјинског предсједника за ЦНН.

- Десничарски неонацисти у Украјини постављају тешко наоружање, укључујући вишеструке ракетне системе, управо у централним дијеловима великих градова, укључујући Кијев и Харко-, каже Владимир Путин

Комитет министара Савјета Европе покренуо процедуру за суспензију чланства Русије у Савјету Европе.

16.00

Градоначелник Горловке ДНР саопштио је да су два наставника изгубила живот због гранатирања тамошње школске зграде од стране украјинских снага безбједности.

15.55

Путин је рекао да се националисти у Украјини понашају као терористи, хушкају војску и играју улогу страних одреда.

- Руска војска у Украјини делује храбро и професионално- рекао је Владимир Путин.

15.50

Путин је позвао украјинску војску да преузме власт у своје руке.

- Изгледа да ће нам бити лакше да се помиримо са вама него са овом бандом наркомана и неонациста- рекао је он.

15.44

Владимир Путин се састао са сталним члановима Савјета безбједности.

15.38

Имовина Руса, која може бити замрзнута у Њемачкој у оквиру санкција, износи око 25 милијарди еура, преноси Шпигл, позивајући се на податке њемачких ресора.

Према званичним њемачким агенцијама, руски држављани у Њемачкој посједују имовину у износу од приближно 25 милијарди еура, која се може замрзнути,преносе Новости.

Према њеним ријечима, међу имовином су акције предузећа, хартије од вриједности, банкарски депозити. Руске фирме и појединци су у 2019. уложили 8,9 милијарди еура директних инвестиција у Њемачку, пише лист. 

Међу познатим инвеститорима је именован Гаспро . Напомиње се да стварни обим имовине може бити и већи због некретнина.

15.33

15.21

Кадиров: 70 хиљада Чечена је спремно да се бори за Русију, спискови су већ састављени.

15.10

Гашење СВИФТ-а тренутно није укључено у припремљене санкције због забринутости око снабдевања енергијом, каже Блумберг.

15.05

Бивпи предсједник Украјине Порошенко се на SNN појавио са аутоматском пушком Калашњиков, рекао да је „ово његова помоћ“.

15.00

Украјинске избјеглице се окупљају на жељезничкој станици Пшемисл у Пољској чекајући возове за Запад.

14.59

Странка Слуга народа украјинског педсједника Владимира Зделенског саопштила је да је он затражио преговоре са Русијом зато што Украјинци сами бране своју земљу.

Представница те странке Јелена Шуљак навела је да Слуга народа до данас не види кораке Запада који би Русију могли натјерати да стане - затварање неба, искључње Русије из СВИФТ-а, нафтни ембарго и заустављање извоза из Русије, преноси агенција УНИАН.

- Али Запад то не ради. Да, увели су нове санкције Русији. Али то није довољно. Ми сами бранимо своју земљу“, наведено је у саопштењу објављеном на Телеграму-преносе Новости.

Додаје се да је очигледно да је неопходно одмах прекинути рат и да је Зеленски, између осталог, зато предложио преговоре.

14.54

Руска војска ће предузети мјере да обезбједи безбједност особља мисија УН и ОЕБС-а у Украјини, саопштило је Министарство спољних послова.

Русија је од Украјине добила обавјештење о прекиду дипломатских односа.

- Министарство спољних послова је саопштило да је Русија добила ноту Украјине са обавјештењем о прекиду дипломатских односа- пишу руски медији.

14.50

Руси су за дан подигли рекордну количину готовине за двије године - 111,3 милијарде рубаља.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да „нико неће напасти народ Украјине“.

14.45

Руско министарство одбране каже да су њихове снаге опколиле град Чернихив.  Ријеч о граду који се налази око 150 км сјеверно од главног града Кијева.

14.40

- Савјетници Пентагона и ЦИА су научили украјинско војно руководство да постављању ракетних артиљеријских система у стамбеним четвртима како би се изазвала узвратна ватра на локално становништво- наводи се у саопштењу министарства.

"Ове технике активно користе терористи под надзором ЦИА на Блиском истоку и у другим земљама".

14.37

Кина је ублажила ограничења на увоз руске пшенице, потез који би могао да ријеши забринутост за безбједност хране у другој највећој свјетској економији и ублажи утицај западних санкција на Русију.

14.35

У Чешкој је затворено свих 25 експозитура Сбербанке, преносе медији.

14.30

Од Берлина до Бејрута, Париза, Рима и Вашингтона, људи широм свијета изражавају љутњу због руског напада на Украјину и моле свјетске лидере да га зауставе. 

Чешка престала да издаје боравишне дозволе за руске држављане.

14.23

Њемачки министар финансија позива на личне санкције Путину и Лаврову.

Европска унија планира санкције Владимиру Путину и Сергеју Лаврову, пише “Фајненшел тајмс”.

14.20

Министарство одбране Русије објавило је снимак неколико припадника украјинских оружаних снага како полажу оружје усред текуће кризе у земљи.

14.16

Оружане снаге Русије покушавају да спријече цивилне жртве у Украјини, саопштило је Министарство одбране.

Украјинско министарство обране каже да је Русија досад изгубила више од 1000 људи.

14.14

"Руска амбасада у Паризу доставила је француском Министарству спољних послова доказе о ратним злочинима Кијева у Донбасу".

Сиријски предсједник Башар ал-Асад подржао је у телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином руску инвазију на Украјину, оцијенивши да је ријеч о "исправљању историје". 

- Предсједник Асад нагласио је да је ово што се данас догађа обнова равнотеже међународног поретка након пада Совјетског Савеза- саопштио је Асадов уред.

14.10

Министар оружаних снага Уједињеног Краљевства Џејмс Хеапеy рекао је заступницима у Доњем дому да је од почетка јучерашње инвазије убијено 450 руских војника и 194 Украјинаца, укључујући 57 цивила. Значајно је скочио број страдалих цивила, преноси indekхhr.

14.05

Министарство одбране Русије саопштило је да Кијев примењује исте методе као терористи, користећи цивиле као живи штит, преносе Новости.

14.00

Нова узбуна у Кијеву, људима је речено да иду у најближе склониште. Премијер Пољске наложио је да се припреми резолуција о затварању неба за руске авио-компаније.

13.52

Путин је спреман да пошаље руску делегацију у Минск на преговоре са украјинском, рекао је Песков. Према његовим ријечима, у њој ће бити представници Министарства одбране, Министарства спољних послова и администрације Кремља.

13.47

Самарска област увела је режим високе приправности након доласка избјеглица.

Кадиров је позвао Зеленског да се извини Путину.

Естонија је рекла да ће послати додатне противоклопне пројектиле Јавелин у Украјину како би ојачала одбрану земље.

Естонија и друге балтичке чланице НАТО-а, Литванија и Летонија, већ су овај мјесец Украјини дале одређени број пројектила америчке производње. 

13.45

Руске трупе ушле су у сјеверне дијелове Кијева, саопштили су украјински званичници, а на видео снимцима могу се видјети оклопна возила која напредују, пренио је ББЦ. Украјинска влада позвала је грађане да праве молотовљеве коктеле и бране град.

Украјинско министарство одбране каже да су руске снаге заузеле аеродром Хостомел код Кијева. Како кажу украјинске власти, Руси су на аеродром послали 200 хеликоптера те војску.

13.41

- Оружане снаге Русије неће изводити никакве ударе на стамбена насеља Кијева- саопштило је Министарство одбране  Русије.

Градоначелник Кијева Витали Кличко објавио је да је град ушао у одбрамбену фазу како руске трупе напредују.

13.40

Оружане снаге Украјине распоредиле су „Гради“ у стамбеним насељима Кијева.

13.37

- САД и НАТО су дуго игнорисале оправдану забринутост Русије за безбједност, више пута су одустајали од својих обавеза и наставили су да се шире војно на исток, долазећи на ивицу руске црвене линије- казао је Путин, пренио је Ројтерс, позивајући се на ЧТВ.

13.29

Руски падобранци слетјели су на аеродром Гостомел у Кијевској области.

Јединице Оружаних снага Русије блокирале су Чернихив.

13.25

У Петровском округу у Доњецку једна жена је погинула током гранатирања Оружаних снага Украјине.

13.20

Руски војни аеродром у близини границе са Украјином погођен је најмање једном ракетом, јавио је ЦНН. Како преносе, није познато ко је извршио овај напад, док ни украјинска ни руска влада нису коментарисале ове наводе.

Видео снимци у посједу ЦНН-а показују како ракета дугог домета погађа аеродром и изазива неколико пожара на писти, која се налази у Милерову у Русији, око десет километара од границе са Украјином.

13.16

Украјинске снаге гађале су ракетним системом ТОЧКА-У нафтни терминал у Доњецку. Ово су потврдили извори из Доњецке народне републике (ДНР)

ТОЧКА-У је совјетски тактички балистички ракетни систем домета већег од 120км. У последњој варијанти домет је повећан на 185км. Тежина бојеве главе је око 500 кг. Имају три типа бојеве главе- нуклеарна, конвенционална (експлозивом) и хемијским средствима.

13.12

Молотовљеви коктели спремају се у Кијеву док руске снаге напредују према центру града. Спремно је неколико кутија пуних Молотовљевих коктела, види се на слици коју је објавио украјински новинар Илиа Пономаренко.

- Молотовљеви коктели у Кијеву. Чекају руске тенкове- написао је новинар.

13.05

Украјински предсједник Зеленски обратио се Путину: Желим пренијети поруку руском предсједнику, борбе су у току по цијелој земљи, почнимо преговоре, да спријечимо умирање људи.

13.00

Кијевске цркве  отварају подруме како би се људи тамо склонили у случају опасности.​

"За сада нема знакова да је Европска унија спремна да се удаљи од свог створеног система. Чак и сада, када је берзанска цијена гаса вишеструко виша и од цијена везаних за нафту и од пуне цијене ЛНГ-а из Сједињених Држава. Државе"

12.58

Русија је спремна да преговара са Украјином на високом нивоу, рекао је Путин.

12.56

У дијеловима Украјине понестаје горива, готовине и медицинских залиха након руске инвазије, која би могла натјерати до пет милиона људи да побјегну у иностранство, објавиле су из Уједињених народа, односно из њихових агенција за помоћ, преноси Аваз.

Најмање 100.000 људи је протјерано у Украјини након што су побјегли из својих домова, док је неколико хиљада већ прешло у сусједне Молдавију, Румунију и Пољску, рекла је потпаролка агенције УН-а за избјеглице Шабиа Манто  на конференцији за медије УН-а у Женеви.

- Још увијек покушавамо видјети гдје су све цивили у Украјини погођени - рекла је Афшан Кан, регионална директорица УНИЦЕФ-а за Европу и централну Азију.

Потпаролка Кабинета за људска права УН-а Равина Шамдасани рекла је да има извјештаје о најмање 127 цивилних жртава у Украјини, то јест 25 убијених и 102 рањена, а узрок цивилним жртавама су гранатирање и ваздушни напади. Рекла да је вјероватно ријеч и о већој цифри.

12.53

Специјална операција у Донбасу, 2. дан- Најновија дешавања

12.50

Објављене су снимке, које је ББЦ провјерио, на којима је пројектил погодио стамбено подручје у Бучи, сјеверозападно од Кијева. Пројектил је пао на стамбено насеље.

Кинески предсједник Си Ђинпинг позвао је на решавање ситуације у Украјини путем преговора, после разговора са предсједником Русије Владимиром Путином. 

12.46

У току су припреме за пребацивање чеченске војске из бригаде Кадирова.

12.44

12.43

British Airways обуставио је летове за Москву након што је Русија забранила свим британским авио-превозницима да уђу у свој ваздушни простор.​

12.40

Руски Газпром објавио је да је резервирао знатно веће капацитете за транспорт плина цјевоводом преко територија Украјине у Европу, дан након напада Русије на сусједну земљу који је навео бројне земље да Москви запријете санкцијама.

- Газпром редовно испоручује руски плин за транзит кроз подручје Украјине у складу са захтјевима европских потрошача- наводе у компанији према извјештају агенције Interfax.

То би значило да би данас испоручили 103.8 милиона просторних метара плина, израчунала је агенција ДПА.

Позивајући се на податке украјинског оператера плинског транспортног система, објавили су да су данас у украјинском цјевоводу резервирали капацитете за транспорт готово 100 милиона кубика плина, за 20 посто више него у четвртак, преноси indeхhr.

Транзит руског плина расте од понедјељка, када је био на разини од око 50 милијуна кубика. То је више од половице Газпромових уговорних обвеза према еуропским наручитељима.

12.36

Амерички обавештајни званичници забринути су да би Кијев могао пасти под руску контролу за неколико дана, према два извора упозната са најновијим обавjештајним подацима.

12.33

Војска Украјине поставља мине на обалама Одесе уочи могућег напада Руске морнарице/армије.

Зеленски je позива Путина за преговарачки сто.

12.26

Руска армија продрла је у најужи центар Кијева на свега неколико стотина метара од предсједничке палате и најважнијих државних институција. Очекује се да ова вијест у наредним сатима буде озваничена, јављају Новости.

Украјинска одбрана објавила је снимак рушења једног авиона.

12.23

Берлин: "Санкције руском енергетском сектору нису уведене, биле би штетне за Њемачку", навео је владин говорник.

12.08

- Не можемо признати демократску власт која користи геноцид над својим народом - казао је Лавров и нагласио да је „све јасно“. Он је додао да је Москва заинтересована да украјински народ види независно.

12.04

"Док су руске ракете летјеле украјинским небом у четвртак, а свјетски лидери осудили инвазију која се шири широм земље, Кина је одбила да директно осуди потез Русије, док се чинило да окривљује Сједињене Државе и њихове савезнике".

УН-ов кабинет за људска права објавио је да је у руском нападу на Украјину убијено најмање 127 цивила, од чега је 25 цивила убијено, а 102 су рањена "од посљедица бомбардирања и зрачних удара".

Гласноговорница уреда је додала да је права бројка вјеројатно и већа.

11.59

- Русија је спремна да разговара ако украјинска војска положи оружје- нагласио је Лавров.

Народна полиција Доњецке Народне Републике (ДНР) преузела jе контролу над насељима Николаjевка, Новогнатовка и Богдановка у мариупољском правцу. Ово jе у петак саопштио њен званични представник Едуард Басурин.

- У правцу Мариупоља, jединице народне милициjе преузеле су контролу над насељима Николаjевка, Новогнатовка и Богдановка, као и областима и путевима коjи их граниче- рекао jе он на брифингу.

Он jе додао да су се украjински воjници повукли са своjих положаjа у близини села Заможное, остављаjући оружjе и мунициjу. 

11.55

Украјинска војна полиција под пуном ратном опремом креће се Кијевом.

11.52

Анкара је саопштила да међународно право дозвољава бродовима руске морнарице да пређу мореуз како би се вратили у своје базе.

11.50

Украјински министар одбране Алексиј Резников најавио је да ће Украјина ускоро добити савремено наоружање од партнера.

Резников је на фејсбуку написао да је цијеле ноћи разговарао са министрима одбране држава које Украјини пружају сталну подршку и да реакција свијета постаје јаснија, преноси агенција УНИАН.

11.46

Украјинске снаге на службеној фејсбук страници објавиле су снимку на којој се, како кажу, види рушење руског авиона.

На снимци се види авион у прелету, а онда експлозијау. Потом прелети други авион.

-Наш пилот руши авион Руске федерације- наводе они.

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел оштро је осудила руски напад на Украјину и дала пуну подршку актуалном канцелару Олафу Сцхолзу у његовим настојањима да заустави акцију Владимира Путина, преноси indekshr.

11.38

Војска Мијанмара је распоредила копнене трупе и извела ваздушне и артиљеријске нападе на побуњеничке снаге на истоку земље, рекли су свједоци, локални медији и група за помоћ, што је навело хиљаде људи да побјегну.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да украјински председник Владимир Зеленски лаже када тврди да је спреман да разговара о неутралном статусу Украјине, преносе руске агенције.

Шеф руске дипломатије је додао да не види могућност да Москва призна актуелну украјинску владу као демократску.

11.34

Хакерски колектив Анонимус објављује сајбер рат руској влади.

11.30

Руски министар вањских послова је на прес конференцији рекао да нико не планира да окупира Украјину, јавља руска новинска агенција Interfax.

11.24

У Доњецку, током гранатирања украјинских трупа, запалило се складиште нафте, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

Украјина жели мир и спремна је разговарати са Русијом око прихваћања неутралног статуса гледе НАТО-а, казао је савјетник предсједника Украјине Михаило Подољак.

- Ако је могуће, требали бисмо одржати разговоре. Не бојимо се нити ако Москва каже да жели преговарати о статусу неутралности, о томе такође можемо разговарати- казао је путем СМС поруке.

11.16

​Празне улице Кијева.

11.09

Зеленски пропушта договорено именовање са италијанским премијером. Према ријечима премијера Драгија, украјински предсједник је пристао да ступи у контакт са њим прије 1,5 сат, али се није чуо са њим.

11.04

Министарство вањских послова Авганистана објавило је саопштење у којем се наводи да талибани прате ситуацију и да су забринути због могућих цивилних жртава.

10.53

- Престаните са негативним објављивањем видео снимака са бесплатним приступом и качењем онлајн емитовања!Немојте помагати непријатељу да има податке о нашим војницима- навела је Одбрана Украјине.

10.51

- Рсија није могла да стоји скрштених руку у овој ситуацији - казао је Лавров говорећи о Донбасу.

Током састанка са министрима ДНР и ЛНР, руски шеф дипломатије Лавров је изјавио да се операција која је у току спроводи како би Украјинци били „ослобођени угњетавања“ и могли сами да одреде своју будућност.

10.48

Француски министар финансија Бруно Ле Маире рекао је да постоји опција искључивања Русије из глобалног система плаћања SWIFT, али да то сматра крајњим средством.

Сједињене Државе и Европска унија одлучиле су да неће избацити Русију из SWIFT-a у склопу нових санкција против Русије због инвазије на Украјину, преноси indekshr.

10.42

АП пише да се пуца око зграде владе у Кијеву. Украјинска одбрана наводи да Кијев до сада располаже са 18.000 комада аутоматског оружја и додатном муницијом, који су већ подијељени и настављају да се распређују војницима.

10.38

"Већ 30 година траје свеобухватни напад Руске Федерације на нашу државу.  Украјина је први пут устала. Окупатори су претрпили губитке. Данас ћемо бити јачи“.

10.34

Украјинске одбрамбене снаге позивале су све цивиле да се придруже без обзира на њихову доб. Вјероватно притом мисле и на малољетнике, додаје ББЦ.

10.26

Локални становник показаоје новинарима разбијене остатке објекта који је уништен у експлозији јутрос око 4.30. Навео је да га је страх од могућих пљачки.

10.18

Док се чују звуци за узбуну, из Кијева пристижу нови извјештаји о нападима.

10.06

Тренутно: Маjдан, главни трг у Киjеву - погледајте ОВДЈЕ.

10.03

Ваљери Залузхни, врховни командант украјинских оружаних снага, објавио је да су губици Русије у првом дану напада на Украјину процијењени на више од 30 тенкова, око 130 оклопних возила, седам авиона и шест хеликоптера, преноси Аваз.

10.00

Руске снаге ушле су у главни град Украјине. Како јављају украјинске власти, Руси су ушли у четврт Оболон. Тамо се тренутно воде борбе. На улицама су оклопна возила.

9.55

Како борба напредује, снимљено је како тенк гази аутомобилна подучпју Кијева.

9.50

Укајина јавља да су активне десетине војних пилота - "Све ће бити Украјина!"

9.45

Украјински војни заповједник Ваљери Залужњи изјавио је да се украјинска војска успјешно одупире руским снагама које су напредовале са сјевера.

Залужњи је рекао да су украјинске снаге успјеле одбити пробој руских трупа у подручје Чернихива сјеверно од главног града Кијева.

-Непријатељска возила била су присиљена повући се из Чернихива у смјеру Седнива- рекао је.

Замјеница украјинске министрице обране Ана Малyар објавила је на Твитеру вијест о "могућој инвазији окупатора на Ворзел и околна насеља", који је око 25 километара (15 миља) удаљен од Кијева.

9.40

Предјседник Зеленски је апеловао на Пољску и друге за помоћ у вршењу притиска на Русију.

Русија забрањује летове британским авионима на своју територију.

9.28

Украјинска војска каже да су оружане снаге ангажоване у борбама у предграђу главног града Кијева у Дyмеру и Иванкиву, гдје је напредовао велики број руских оклопних возила.

У објави на службеној фејсбуку страници украјинских оружаних снага наводи се да су снаге "наставиле да пружају отпор" руским снагама сјеверозападно од главног града, реноси indkekshr.

9.20

Руске снаге ушле су у Кијев. Воде се борбе на улицама. Како јављају украјинске власти, Руси су ушли у четврт Оболон. Тамо се тренутно воде борбе.

Украјинска власт позвала је људе да остану у домовима те да припреме Молотовљеве коктеле. Ова четврт налази се 10 километара од центра Кијева.

9.15

Премијер Велике Британије Борис Џонсон реаговао је на руску инвазију у Украјини, уводећи "највећи сет санкција" које је, како каже, икада увела британска влада.

Џонсон је санкцијама циљао на појединце, а на мети се нашао и бивши Путинов зет. Британски премијер је током свог обраћања рекао да је Владимир Путин вратио рат у Европу, преноси Аваз.

Приликом говора у Парламенту, Џонсон је упоредио Путина са Слободаном Милошевићем.

- Једна од најфасцинантнијих ствари које Путин ради је то колико постоји блиска паралела између његових потеза и потеза Слободана Милошевића- рекао је Џонсон.

Он је рекао и да постоји могућност да Русија нападне неку НАТО чланицу и да би у том случају његова земља дошла у одбрану НАТО савезнику. Поручио је како ће Путин бити осуђен у очима свијета и историје, те да никад неће моћи опрати крв Украјине са руку.

9.10

Украjинска воjска уништила jе мост недалеко од Киjева како би зауставила руске трупе. Микронезија је прекинула дипломатске односе са Русијом у знак протеста због руске инвазије на Украјину.

Предсједник Украјине Владмир Зеленски казао је да је јутрос разговарао са британским премијером Борисом Џонсоном.

- Желимо ефектну контрареакцију Русији. Санкције морају бити построжене- твитао је Зеленски.

9.05

Десетине украјинских избјеглица снимљено је како чекају возове за западну Европу у пољском Пшемислу док руска специјална операција улази у други дан ратовања.

Министарство одбране Русије потврдило је да су Ваздушно-десантне снаге преузеле контролу над подручјем нуклеарне електране у Чернобиљу.

9.04

Украјински ракетни напад погодио је аеродром у Ростовској области.

9.03

Руска војска заплијенила је два возила Оружаних снага Украјине, пресвукла се у украјинску униформу и крећу се према центру Кијева. Прати их колона руских војних камиона, каже замјеница министра одбране, преноси Киев Индепендент. Сукоби су и на сјеверу Украјине, преноси indkekshr.

Зграда коју је синоћ запалио срушени руски авион.

9.00

Новинарска Гардиана Ема Грахам-Харисон на Твитеру је објавила фотографију кратера испред стамбене зграде у Кијеву.

8.55

Украјинске власти кажу да људи чекају у редовима како би се пријавили за одбрану земље.

image
- фото фејсбук

8.51

Украјинско министарство обране позвало је људе да им дају дронове. Такође, позивају људе који знају управљати дроновима да им се придруже.

Највећа хакерска група"Анонимус" објавила је рат руској влади.

Британски министар одбране рекао је да је став британске обавјештајне службе да Русија намјерава да нападне цијелу Украјину, али њезина војска није успјела извршити инвазију првог дана напада.

8.40

Бен Валце је рекао како процјењује да је Русија изгубила више од 450 војника и да руска војска није успјела испунити своје главне циљеве првог дана своје инвазије.

Украјинско министарство одбране објавило је на Твитеру да су уништена два руска тенка код Трохизбенка на истоку Украјине.

Како пишу Украјинци, уништена су два руска тенка и једно оклопно возило. Руси су, додају у саопштењу, били присиљени на повлачење.

8.39

Руске снаге држе Конотоп под опсадом, крећући се према Кијеву.

Гувернер области Суми казао је раније да су многи градови у регији опкољени.

- Велика војна група креће се из окупираног Сумија према Кијеву- преноси његову изјаву indekshr.

8.33

Руска војска стеже обруч око Кијева. Украјинска војска каже да се боре против руских снага изван главног града Кијева.

Од јуче трају жестоке борбе. Руске снаге нападају из више смјерова, а подржавају их сепаратисти и Бјелорусија. На украјинске градове падају пројектили, чују се сирене, велик број људи напушта градове.

Украјина је објавила да је досад погинуло 137 њихових војника и цивила те да је више од 300 рањено. Додају и да су убили 50-ак руских војника те да су оборили шест авиона и хеликоптер. Руси то демантују.

(УЖИВО/ВИДЕО) Други дан сукоба: У центру Кијева чуле се јаке експлозије

Очекује се жестоки тенковски удар на Кијев

Украјина очекује руски тенковски напад на свој главни град Кијев касније током дана, што би могао постати најтежи дан у рату, рекао је савјетник украјинског министра унутрашњих послова.

(ВИДЕО) Руски војници заробљеним Украјинцима дају цигарете

Антон Херашченко рекао је да su браниоци Кијева спремни те да имају доста противоклопни пројектила које су испоручили страни савезници.

Замјеник украјинског министра обране такођер се сложио с оцјеном да би руске снаге данас могле ући у подручја недалеко од Кијева.

(ВИДЕО) Снимак дејства украјинске ПВО на руске хеликоптере

Додао је да постројбе украјинске војске бране положаје на четири бојишта упрокос бројчано надмоћнијем непријатељу.Украјински војни службеник такође је рекао да су украјинске снаге успјеле одбити руске трупе у близини Чернихива.

(ВИДЕО) Сателитски снимци напад на базу у близини Харкова

То се поклапа с извјештавањем украјинског министарства одбране у којем је раније речено да су ваздушно-десантне трупе дигле у ваздух мост преко ријеке Тетерив у Иванкиву, који се налази око 50 км сјеверно од Кијева, у покушају да спријече напредовање руске војске према главном граду.

Министарство је приопштило да је руско напредовање заустављено.

Погледајте интерактивну карту напада на Украјину

Руске снаге улазе у насеља на периферији Кијева

Руске снаге могле би ући у Ворзел и околна насеља на периферији Кијева, каже замјеница министра обране Ханна Малyар.

Оборен украјински авион

Украјински борбени авион Сухој Су-27 оборен је у петак рано ујутро изнад главног града Кијева, изјавио је замјеник украјинског министра унутрашњих послова Јевгениј Јењин.

Чини се да фотографије које су објавиле украјинске снаге за хитне случајеве на Твитеру показују пожар у адвокатници након што су на њу пали комадићи авиона. Нејасно је јесу ли то остаци авиона Су-27.

Прије сат времена

Зеленски: Ми нашу земљу бранимо сами

Зеленски је у јутрошњем обраћању још једном прозвао западне силе.

"И јутрос бранимо своју државу сами. Као и јуче, најмоћније свјетске силе гледају издалека", рекао је Зеленски у свом јутрошњем обраћању нацији.

"Јесу ли јучерашње санкције увјериле Русију? Ми чујемо на нашем небу и видимо на нашој земљи да то није било довољно."

Истовремено је објављено и како су украјинске снаге срушиле непријатељски авион изнад Кијева у раним јутарњим сатима у петак, а који се потом забио у стамбену зграду и запалио је. Стамбена зграда наводно има девет спратова. То је за Ројтерс изјавио савјетник министра унутрашњих послова Антон Херашченко.

Званичник украјинског министарства унутрашњих послова рекао је да се авион срушио у кијевској четврти Дарницки.

Колико је до сад мртвих у Украјини и ко има веће губитке

С бојишта долазе разне информације о губицима и жртвама. Руси нападају из више праваца, рат се води на више мјеста па је тешко тачно утврдити број жртава који, уз све то, из минуте у минуту расте.

Украјинске власти потврдиле су да је убијено најмање 137 украјинских војника док их је 316 рањено, пише ЦНН, позивајући се на предсједника Зеленског. Несумњиво ће обЈе бројке расти.

Украјинско министарство обране Ипак тврди да је убијено 800 руских војника.

- Непријатељски губици такође укључују седам авиона, шест хеликоптера, 130 борбених оклопних возила и преко 30 тенкова - објавило је током ноћи украјинско министарство.

Те бројке нису потврђене, Руси су током јучерашњег дана демантовали губитке које су процјењивали Украјинци или се уопште нису јављали о томе.

Није познато нити колико је уништено украјинских тенкова, возила и остале војне опреме.

06:30

Зеленски потврдио напад, сирене у Лавову

Украјински предсједник је потврдио информације о руским ракетним нападима у Кијеву. Зеленски је рекао да су напади почели у 4 сата ујутро по локалном времену, додајући да су украјинске снаге зауставиле руске трупе у напредовању у већини праваца.

- Русија ће прије или касније морати разговарати с нама о томе како прекинути непријатељства и зауставити ову инвазију", рекао је. "Што прије почне разговор, то ће губици Русије бити мањи -  каже и додаје да ће Украјинци до тада бранити своју земљу.

Сирене су се огласиле у западном украјинском граду Лавову.

Украjински министар: Стравичан напад на киjев, ово нисмо доживjели од нациста 1941.

- Киjев ниjе доживио ништа слично данашњим нападима од нацистичког напада 1941. - рекао jе украjински министар вањских послова Дмитро Кулеба, пише Индекс.хр.

Ракета погодила аеродром Ривне

Руска ракета погодила jе териториjе ваздушне луке Ривне, али ниjе причињена озбиљна штета, рекао jе градоначелник.

6.00

Jош наjмање три експлозиjе одjекнуле у зору киjевом. чинило се да долазе с jугозапада града, jавља ЦНН. 

Приjе сат времена

Ракетирана гранична постаjа у Запорожjу, има мртвих.

Гранична постаjа у украjинскоj региjи Запорожjе погођена jе ракетом и има мртвих, jавља Ројтерс. Напад се догодио у 4.25 сати по локалном времену. 

(УЖИВО) Службе САД-а: Тотална инвазија креће кроз 48 сати; Украjина увела ванредно стање

Украjинско министарство: Убиjено 800 руских воjника

Досад jе погинуло 800 руских воjника, тврди украjинско Министарство обране.

- Неприjатељски губици такође укључуjу седам авиона, шест хеликоптера, 130 борбених оклопних возила и преко 30 тенкова -  обjавили су.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:46