Платформе нафте / - PIXABEY
19/01/2022 u 08:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напетости на Блиском истоку подигле цијене нафте

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 88 центи у односу на претходно затварање, на 87,36 долара. У Њујорку се барелом трговало по 1,23 долара вишој цијени, од 85,05 долара

Цијене нафте порасле су у уторак на међународним тржиштима изнад 87 долара, достигавши накратко највишу вриједност од 2014. године, подстакнуте забринутошћу за снабдијевањем с Блиског истока након напада у регији Персијског залива.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 88 центи у односу на претходно затварање, на 87,36 долара. У Њујорку се барелом трговало по 1,23 долара вишој цијени, од 85,05 долара.

Цијене су на кратко на оба тржишта достигле највишу вриједност од октобра 2014. године, преноси Хина.

Трговце је забринула могућност поремећаја у снабдијевању с Блиског истока, након што су јеменски Хути нападом на Уједињене Арапске Емирате (УАЕ) појачали интензитет сукоба с коалицијом предвођеном Саудијском Арабијом.

Након напада беспилотним летјелицама и ракетама, у којима су три особе погинуле и експлодирале су цистерне с горивом, Хути су упозорили да би могли гађати више објеката, док су УАЕ саопштили да задржавају право "одговора на такве терористичке нападе".

Нафтна фирма из УАЕ, АДНОЦ, објавила је да је активирала кризне планове, како би осигурала стабилно снабдијевање локалних и међународних купаца након експлозије у складишту горива у Муссафаху.

Цијене нафте подржавају и појачане геополитичке напетости између Русије, чланице групе коју су оформили Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и независни произвођачи, и Украјине.

Истовремено, неки произвођачи у саставу ОПЕК-а имају тешкоћа с повећањем снабдијевања за договорених укупно 400 хљада барела у фебруару због недовољних улагања и кашњења радова на одржавању поља.

"Општа је оцјена да се стање неће побољшати у догледној будућности и да ће раст потражње за нафтом у комбинацији с ограничењима у понуди резултирати затегнутом равнотежом на тржишту", рекао је Тамас Варга из ПВМ-а.

Аналитичари Goldman Sachsa процјењују да ће залихе нафте земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) до љета пасти на најнижи ниво од 2000. године, а цијене барела нафте у Лондону крајем године порасти на 100 долара.

ОПЕК је у издвојеном извјештају објавио да је цијена барела корпе нафте његових чланица у понедјељак износила 86,54 долара, што значи да је порасла 1,08 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:47