Поскупила нафта / - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
08/12/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Настављен опоравак циjена нафте

Циjене нафте су прошле седмице пале због бриге да би вакцина могла бити мање ефикасна против омикрон соjа корона вируса, што jе подстакло страх да би владе могле наметнути нова ограничења

Циjене нафте порасле су у уторак, наставивши опоравак од готово пет одсто, будући да jе забринутости због утицаjа омикрон соjа корона вируса на глобалну потражњу за горивом попустила, а ирански нуклеарни преговори прекинути, чиме jе одгођен повратак иранске нафте на тржишта.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 1,97 долара у односу на претходно затварање и износила jе 75,05 долара. На америчком се тржишту барелом трговало по 2,25 долара вишоj циjени, односно по 71,74 долара, преноси СЕЕбиз.

Циjене нафте су прошле седмице пале због бриге да би вакцина могла бити мање ефикасна против омикрон соjа корона вируса, што jе подстакло страх да би владе могле наметнути нова ограничења како би сузбиле његово ширење и сприjечиле утjецаj на глобални раст и потражњу за нафтом.

Међутим, jужноафрички здравствени званичник обjавио jе да су особе заражене омикрон соjем показале само благе симптоме. Осим тога, наjвиши амерички званичник за заразне болести Антони Фауци за Си-ЕН-Ен jе рекао да се засад "не чини да постоjи велики степен опасности".

Као jош jедан знак оптимизма по питању потражње, наjвећи свjетски извозник Саудиjска Арабиjа, подигао jе у недjељу мjесечне циjене сирове нафте.

Таj потез дошао jе након што jе Организациjа земаља извозница нафте и њезиних савезника ОПЕЦ+ одлучила да настави да производи 400 хиљада барела нафте дневно у jануару упркос ослобађању америчких стратешких резерви.

Циjене нафте такође су биле подржане одгађањем повратка иранске нафте, jер су недиректни нуклеарни преговори између САД и Ирана наишли на камен спотицања. њемачка jе у понедjељак позвала Иран да изнесе реалне предлоге у разговорима о свом нуклеарном програму.

Одвоjено jе ОПЕК на своjоj интернет страни обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у понедjељак коштао 71,41 долара, што значи да му jе циjена пала за 20 центи у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:45