Русија - НАТО / - SHUTTERSTOCK
24/01/2022 u 13:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО шаље додатне снаге, бродове и авионе у источну Европу

НАТО ће наставити да предузма све потребне мере да заштити и одбрани своjе савезнике укључуjући jачањем источног дела Алиjансе, поручио је Столтенберг

НАТО jе саопштио да ставља у приправност додатне снаге и да шаље jош бродова и борбених авиона у источну Европу, док Русиjа наставља гомилање трупа близу Украjине, преноси Мина. 

Алиjанса jе навела да поjачава своjе присуство „одвраћања“ у региону Балтичког мора. Више земаља чланица воjне алиjансе, коjа има 30 чланова, понудило jе трупе и опрему.

- НАТО ће наставити да предузма све потребне мере да заштити и одбрани своjе савезнике укључуjући jачањем источног дела Алиjансе. Ми ћемо увек одговорити на било какво погоршање нашег безбедносног окружења, укључуjући jачање наше колективне одбране - навео jе генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг у саопштењу.

Данска шаље фрегату у Балтичко море, а борбене авионе Ф-16 у Литваниjу. Шпаниjа шаље бродове да се придруже НАТО поморским снагама и разматра слање борбених авиона у Бугарску. Француска jе спремна да шаље трупе у Бугарску, навела jе Алиjанса.

Министри спољних послова ЕУ на састанку покушаваjу да покажу додатну одлучност за подршку Украjини, док jе Ирска упозорила да нове руске воjне вежбе код њених обала нису добродошле с обзиром на тензиjе око могућих намјера руског председника Владимира Путина да нападне Украjину.

- Сви чланови Европске униjе су уjедињени. Показуjемо jединство без преседана око ситуациjе у Украjини са строгом координациjом са САД - рекао jе шеф дипломатиjе ЕУ Жозеп Борел новинарима у Бриселу.

Ирски министар спољних послова Саjмон Ковенеj рекао jе по доласку у Брисел, на састанак, да ће обавестити своjе колеге да Русиjа планира да одржи воjне вежбе 240 километара од jугозападне обале Ирске, у медjународним водама, али и близу ексклузивне економске зоне земље.

- Ми немамо моћ да спречимо то али смо свакако jасно дали до знања руском амбасадору у Ирскоj да то ниjе добродошло. Ово ниjе време за повећање воjне активности и тензиjа у контексту онога што се дешава са и у Украjини - рекао jе ирски министар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:50