/ - (Фото: EPA/ABIR SULTAN)
22/10/2023 u 21:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Netanijahu: Ako se Hezbolah odluči za rat protiv Izraela, napraviće životnu grešku

Tenzije na Bliskom istoku su na tački ključanja, a Netanijahuova oštra poruka dolazi dok strahovi rastu oko rata između Izraela i Hamasa koji se preliva u sveopštu bitku u regionu

Premijer Benjamin Netanijahu je upozorio Hezbolah da ne otvara drugi ratni front protiv Izraela ili da rizikuje da izazove masovnu odmazdu koja bi donijela "nezamislivu pustoš Libanu".

Premijer je rekao da ne može da kaže svojim vojnicima „trenutno da li će Hezbolah odlučiti da u potpunosti uđe u rat“, ali je rekao da je borba sa Hamasom „biti ili ne biti“ za Izrael.

On je dodao da bi teroristička grupa koju podržava Iran napravila „najveću grešku u životu“ ako bi se pridružila Hamasovom ratu sa njegovom zemljom.

Tenzije na Bliskom istoku su na tački ključanja, a Netanijahuova oštra poruka dolazi dok strahovi rastu oko rata između Izraela i Hamasa koji se preliva u sveopštu bitku u regionu.

Najmanje 1.400 Izraelaca je poginulo otkako je Hamas pokrenuo iznenadni napad 7. oktobra, a više njih je nestalo i oteto. U Gazi je ubijeno 4.300 ljudi, prema ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas.

Humanitarna kriza u Gazi nastavlja da se pogoršava, sa zalihama čiste vode, hrane i struje, što dovodi bolnice u palestinskoj enklavi na ivicu noža.

U zvaničnom transkriptu brifinga koji je Netanijahu dao izraelskim komandosima u blizini libanske granice rekao je: „Mi smo u bici za naše živote. Bitka za naš dom, ovo nije pretjerivanje, ovo je rat. Biti ili ne biti – oni moraju da umru“.

„I sada smo u dvostrukoj borbi: jedna bitka je bitka za održavanje akcije ovdje i na drugoj strani, za pobjedu tamo, apsolutna pobjeda koja će izbrisati Hamas. Ne mogu vam sada reći da li je Hezbolah odlučio da u potpunosti uđe u rat. Ako Hezbolah odluči da uđe u rat, oni će napraviti najveću grešku u životu. A mi ćemo ih udariti nezamislivom silinom. To će značiti pustoš za njih i državu Liban“, dodao je.

Izraelci koji žive u blizini sjeverne granice zemlje sa Libanom evakuisani su iz svojih domova dok Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da razmjenjuju intenzivnu prekograničnu vatru sa terorističkom grupom koju podržava Iran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:15