Нигерија, илустрација / - WIKIPEDIA
12/09/2021 u 17:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нигерија: За осам мјесеци отето више од хиљаду ученика

Напади довели до затварања школа

Невладина организација "Save the children" објавила је да је у Нигерији у периоду од осам мјесеци киднаповано више од хиљаду ученика.

Све већи напади на школе у Нигерији у последње двије године довели су до затварања многих школа, стављајући образовни систем земље у изузетан ризик, наводи се у најновијем извјештају организације.

Више од хиљаду ученика отето је у земљи од јануара до августа 2021. године, а многи од тих ученика још увијек су у рукама отмичара.

Мерси Гичухи, нигеријска директорка Саве тхе Цхилдрен је поручила како су напади усмјерени на школе алармантни и додала – Кад се нападне образовање, нападне се генерација.

Истичући да су дјеца и жене најугроженији у вријеме напада, Гичухи је рекла да их то ставља у већи ризик од трауме, страха, родно условљеног насиља, физичког и сексуалног злостављања.

Навела је такође да многа дјеца немају другог избора него да напусте своје образовање због напада и рекла да се нека од њих неће вратити у школу, одустајући од снова из дјетињства.

У државама Бенуе, Кадуна, Плато, Катсина и Замфара последњих мјесеци су отети ученици из многих школа. Многе школе и универзитети морали су да обуставе образовање због напада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:51