Нове студије / - PEXELS
16/05/2021 u 08:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нове анализе: Хормон раста значајан у борби против ковида-19?

Клиничке студије показале су значајну улогу хормона раста у регулисању имунитета, да рапидно стимулише повећање Т и Б ћелија и формацију имуноглобулина, као и да може да има утицај и на цитокински одговор

Амерички национални центар за биотехнолошке информације из савезне државе Мериленд навео је да се на основу анализа неколико студија може извести закључак о позитивном утицају хормона раста (ГХ) на имуни систем, па и у борби против ковида-19.

Како наводи ова институција на свом сајту, студије су показале да ендокрини и неуроендокрини системи у великој мјери утичу на имуни систем.

- Хормон раста има важну улогу у развоју имуног система и може да повећа раст грудне (тимусне) жлијезде која је одговорна за стварање имуних ћелија познатијих као Т ћелије, које су посредник ћелијског имунитета - наводи се у тексту.

Центар наводи да су клиничке студије показале значајну улогу хормона раста у регулисању имунитета, да рапидно стимулише повећање Т и Б ћелија и формацију имуноглобулина, као и да може да има утицај и на цитокински одговор.

Наводи се и да је једна студија из 2012. године показала да су нижи нивоу циркулације нивоа хормона ИГФ1 (полипептидни хормон, синтетише се у јетри под утицајем хормона раста) повезани са инциденцијом и смртношћу од респираторне инсуфицијенције, (односно, акутног плућног едема).

У тексту се додаје да хормон раста и ИГФ1 могу да заштите домаћина од смртоносне бактеријске инфекције такође.

Раније студије су показале да особа, чак иако је негативна на антитијела на ковид-19 (антитела лгГ класе), али позитивна на Т ћелије, може ефикасно да се избори са опасним вирусом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 22:46