Masud Pezeškijan / - EPA
13/07/2024 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Novi iranski predsjednik: SAD moraju da shvate da nećemo odgovoriti na njihove pritiske

Sjedinjene Američke Države treba da shvate da Iran neće odgovoriti na pritisak, rekao je novoizabrani predsjednik Masud Pezeškijan u danas objavljenom saopštenju, ističući prijateljstvo njegove zemlje sa Kinom i Rusijom.

Pezeškijan, umjereni koji je pobijedio tvrdolinijaškog protivnika, ponovio je da Iran ne teži nuklearnom oružju, dodajući da će Teheran proširiti veze sa svojim susjedima i Evropom.

- Sjedinjene Države... treba da prepoznaju realnost i shvate, jednom za svagda, da Iran nije i neće odgovoriti na pritisak i da iranska odbrambena doktrina ne uključuje nuklearno oružje - rekao je Pezeškijan u izjavi pod naslovom „Moja poruka novom svijetu“ objavljenom u dnevnom listu Teheran tajms.

Pezeškijan, 69-godišnji kardiohirurg, obećao je da će promovisati pragmatičnu spoljnu politiku, ublažiti tenzije zbog zaustavljenih pregovora sa velikim silama da oživi nuklearni sporazum iz 2015. i poboljšati izglede za društvenu liberalizaciju i politički pluralizam.

Međutim, mnogi Iranci su skeptični u pogledu njegove sposobnosti da ispuni svoja predizborna obećanja jer je vrhovni autoritet u Islamskoj Republici vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, a ne predsjednik.

- Kina i Rusija su dosljedno stajale uz nas u teškim vremenima. Duboko cijenimo ovo prijateljstvo. Rusija je cijenjeni strateški saveznik i susjed Irana i moja administracija će ostati posvećena proširenju i unapređenju naše saradnje - rekao je Pezeškijan.

Ko je Masud Pezeškijan, novi iranski predsjednik?

On je dodao da će Teheran aktivno podržati inicijative koje imaju za cilj okončanje sukoba u Ukrajini.

- Iranski narod mi je povjerio mandat da snažno nastavim konstruktivan angažman na međunarodnoj sceni, insistirajući na našim pravima, našem dostojanstvu i našoj zasluženoj ulozi u regionu i svijetu. Upućujem otvoreni poziv onima koji žele da nam se pridruže u ovom istorijskom poduhvatu - rekao je Pezeškijan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:01