/ - FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA, PIšTOLJ, UBISTVO
09/11/2023 u 12:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi sukob: U razmjeni vatre između vojnika Indije i Pakistana poginuo graničar

Sporna granica dveju zemalja koje poseduju nuklearno naoružanje uključuje područje dugo 740 kilometara u Himalajima nazvan linija kontrole koju čuvaju njihove vojske

U razmjeni vatre između vojnika Indije i Pakistana na granici dvije zemlje u spornom regionu Kašmira poginuo je jedan indijski graničar, prenosi B92.

Vlasti djela Kašmira pod indijskom kontrolom rekli su da su pakistanski vojnici u srijedu ispalili vatru iz minobacača i mitraljeza na pogranični punkt u južnoj oblasti Džamu, navodeći da napad nije bio provociran.

Indijske pogranične bezbjednosne snage navode u saopštenju da su njihovi vojnici uzvratili vatru i da je jedan njihov pripadnik poginuo tokom napada.

Sukobi su prestali u četvrtak rano izjutra. Nije bilo nikakvog saopštenja sa pakistanske strane.

Obje strane često optužujuju jedna drugu za izazivanje pograničnih sukoba u regionu Kašmira, na koji obje strane polažu pravo.

Indija i Pakistan su od sticanja nezavisnosti 1947. godine imali dva rata oko svojih pretenzija na region. U djelu Kašmira koji kontroliše Indija, militanti se bore protiv indijske vladavine od 1989. godine. Dvije zemlje su se 2003. godine dogovorile o prekidu vatre koji se uglavnom poštuje uprkos čestim sukobima.

Sporna granica dveju zemalja koje poseduju nuklearno naoružanje uključuje područje dugo 740 kilometara u Himalajima nazvan linija kontrole koju čuvaju njihove vojske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:44