/ - PEXELS-KAROLINA-GRABOWSKA-8545966
21/12/2021 u 08:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ново правило у Кини: Забрањено да кандидаткиње за посао питаjу да ли су удате или трудне

Мушкарци доминираjу у наjвишим ешалонима политике и бизниса. Жене чине отприлике jедну четвртину парламента и само jе jедна жена у 25-чланом Политбироу Комунистичке партиjе Кине

Наjвише законодавно тијело Кине данас jе расправљало о закону коjим би се женама пружила већа заштита у смислу родне дискриминациjе и сексуалног узнемиравања на радном мјесту, jавили су државни медиjи, наводећи правила коjа укључуjу jасниjу дефинициjу неприкладног понашања.

Стални одбор државног парламента, Национални народни конгрес, разматрао jе нацрт амандмана на "Закон о правима и интересима жена", jавила jе државна телевизиjска мрежа ЧТВ.

Оваj потез услиједио jе у тренутку када Кина истражуjе начине да задржи радну снагу док ће њена популациjа бити смањена и након што су активисти позвали на родну равноправност.

Кина се налази на 107. мјесту међу 153 земље на годишњоj ранг-листи Свјетског економског форума о глобалноj родноj равноправности. Мушкарци доминираjу у наjвишим ешалонима политике и бизниса. Жене чине отприлике jедну четвртину парламента и само jе jедна жена у 25-чланом Политбироу Комунистичке партиjе Кине.

Према новим правилима, послодавцима неће бити дозвољено да питаjу кандидаткиње за посао да ли намјераваjу да се удаjу или су трудне или то намјераваjу, нити да их натјераjу да раде тестове на трудноћу, саопштила jе ЧТВ.

ЧТВ jе дио одјељења за публицитет кинеске владе и званични jе канал на коме странка и влада обjављуjу информациjе.

Ниjе било jасно колико брзо би закон могао бити усвоjен. Очекуjе се да ће се дискусиjа наставити наjмање до петка и вјероватно се о нацрту неће гласати прије тога.

Према новим правилима, послодавци би прекршили закон ако би забранили женском особљу да се удаjе или рађа дјецу, или ако изричито даjу предност мушким кандидатима у односу на жене.

У наjjасниjоj дефинициjи сексуалног узнемиравања у Кини, нацрт амандмана предвиђа да jе незаконито подвргавати жене против њихове воље вербалном изражавању са сексуалним конотациjама, неприкладним или непотребним тјелесним радњама или гестовима, сексуално експлицитним сликама или наговјештаjем користи у замјену за интимне везе или секс.

Кинески покрет "Миту (MeToo) кренуо jе 2018. године када jе студенткиња у Пекингу jавно оптужила свог професора за сексуално узнемиравање. Проширио се на невладине организациjе, медиjе и друге индустриjе, али се суочио са недавним неуспјехом када jе суд у септембру донио пресуду против тужиоца у случаjу сексуалног узнемиравања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:05