Basiru Diomaje Faje / - YOUTUBE/PRINTSCREEN/ROJTERS
26/03/2024 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novoizabrani predsjednik Senegala ima dvije žene, do izbora bio u zatvoru

Basiru Diomaje Faje je novoizabrani predsjednik Senegala, koji je na izborima nastupio kao kandidat opozicije. Njegov vrtoglavi uspon slika je i prilika turbulentnog perioda u senegalskoj politici, koji je mnoge uhvatio nespremne.

Za Basirua Diomaje Fajea je malo njih znalo prije godinu dana. Proveo je 11 mjeseci u zatvoru zajedno sa svojim saveznikom i moćnikom Usmane Sonkom, da bi se zatvorski dani iznenada prekinuli nedjelju dana uoči predsjedničkih izbora.

Sada „gospodin Čisti“, kako ga zovu, mora da prione na posao i izvrši reforme koje je obećao. „Metodičan“ i „skroman“ su riječi koje se često koriste da opišu nekadšnjeg poreznika, a sada izabranog predsjednika Senegala, koji je u ponedjeljak proslavio 44. rođendan.

Faje s ponosom ističe svoje odrastanje na selu, na koje se, prema sopstvenim riječima, vraća svake nedjelje kako bi obrađivao zemlju. BBC piše da njegova ljubav i poštovanje prema selu idu ruku pod ruku s nepovjerenjem prema elitama i političkom establišmentu Senegala.

- Nikada nije bio ministar ili državni službenik, tako da kritičari ističu njegov nedostatak iskustva. Ali, sa Fajove tačke gledišta insajderi koji su vodili državu od 1960-ih napravili su katastrofalne greške, rekao je za BBC analitičar Alijun Tajn.

Na vrhu njegovih proklamovanih prioriteta su borba protiv siromaštva, nepravde i korupcije. Za vrijeme rada u Ministarstvu finansija on i Sonko su osnovali sindikalnu radnu grupu za borbu protiv mita i korupcije.

Diomaje Faje je najmlađi izabrani predsjednik u istoriji Afrike. Od njega je mlađi predsjednik Burkine Faso, ali on na čelo države nije došao na izborima, već državnim udarom. Faje ima dvije supruge. Sa prvom, koja mu je i bliska rođaka, ima četvoro djece, dok sa drugom nema djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:26