/ -Фото: АП
09/10/2021 u 23:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Он је нови канцелар Аустрије

Шаленберг је у претходној Влади руководио секицијом за ЕУ при кабинету канцелара

Аустријски канцелар Себастијан Kурц поднио је оставку вечерас, а нови канцелар биће Александер Шаленберг.

Шаленберг од 2019. године обавља функцију министра спољних послова у влади канцелара Kурца, а у дипломатску службу ступио прије више од 20 година.

У претходној влади руководио је Секцијом за ЕУ при кабинету канцелара.

Шаленберг је рођен у Берну 1969. године, као син амбасадора Аустрије у Швајцарској, који је касније био и генерални секретар Министарства спољних послова, Волфганга Шаленберга.

Одрастао је у Индији, Шпанији и Француској, а студирао је право у Бечу и Паризу, те и европско право у Белгији. У Белгију га је одвео и први посао у дипломатској служби, у мисију Аустрије при ЕУ у Бриселу, гдје је пет година руководио правном службом.

Kада се вратио у Аустрију постао је портпарол тадашње шефице дипломатије Урсуле Пласник и потом њеном наследнику Михаелу Шпинделегеру, а на тој функцији стекао је "име". Kада је Kурц преузео мјесто шефа дипломатије унапријеђен је за шефа сектора за стратешко спољнополитичко планирање. Након што је Kурц преузео владу, почиње да ради у његовом кабинету.

Шаленберг је, и у прелазној влади, наставио са курсом Kурца по питању проширења ЕУ. Наставио је да снажно подржава унутар ЕУ ширење Уније на Западни Балкан и један је од министара који је отворено исказао противљење одбијању почетка приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Разведен је и отац четворо дјеце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:15