/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
13/04/2022 u 08:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОПЕК и ублажавање кинеских мјера подигли цијене нафте

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 5,51 долара у односу на претходно затварање и износила је 103,99 долара. У Њујорку се барелом трговало по 5,12 долара вишој цијени, од 99,41 долара

Цијене нафте порасле су у уторак на међународним тржиштима на 104 долара, након што је ублажавање коронамјера у Кини пригушило забринутост за потражњу, а Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) упозорила да није могуће надомјестити тај енергент из Русије.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 5,51 долара у односу на претходно затварање и износила је 103,99 долара. У Њујорку се барелом трговало по 5,12 долара вишој цијени, од 99,41 долара, преноси Хина.

Трговци су се фокусирали на одлуку власти кинеског финансијског центра Шангаја, којом је више од седам хиљада стамбених јединица сврстано у категорију мањег ризика, с обзиром на то да у претходне двије седмице није забиљежен ниједан нови случај заразе ковидом-19.

Кина је водећи свјетски увозник нафте и закључавање у Шангају подстакло је забринутост за потражњу.

У фокусу тржишта је и упозорење ОПЕК-а да, буду ли уведене санкције или сличне мјере, неће бити могуће надомјестити седам милиона барела дневно изгубљене руске нафте и нафтних производа.

Европска унија (ЕУ) још није договорила ембарго на руску нафту, али министри вањских послова неких земаља саопштили су да ће се размотрити и та опција.

ОПЕК је у уторак снизио прогнозу овогодишње руске производње за 530 хиљада барела дневно, али снизио је и процјену раста глобалне потражње, због рата у Украјини и јачања инфлације под утицајем наглог раста цијена нафте и поновног ширења омикрона у Кини.

Indian Oil Corp (ИОЦ) искључио је у међувремену руску нафту из најновијег јавног тендера, након што је амерички предсједник Јое Биден у понедјељак упозорио индијског премијера Нарендру Модија да појачана куповина руске нафте није у индијском интересу.

Земље чланице Међународне агенције за енергију (ИЕА) одлучиле су да у наредних шест мјесеци, почевши од маја, продају укупно 240 милиона барела из стратешких резерви, како би обуздале раст цијена.

Продаја нафте из резерви ублажитће акутни проблем недовољног снабдијевања, али неће ријешити структурни мањак који су изазвала недовољна улагања, а залихе ће се морати надопунити, упозоравају аналитичари.

ОПЕК је одвојено објавио да је цијена барела корпе нафте његових чланица у понедјељак износила 100,08 долара, што значи да је била нижа 98 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:41