/ - Твитер
12/04/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОПЕК не може надомјестити руску нафту

Званичници ЕУ у Бечу су одржали састанак с представницима ОПЕК-а усљед позива запада тој групи од 13 држава да повећа производњу

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) поручила је ЕУ да санкције Русији могу створити један од највећих шокова на тржишту нафте, као и да тај савез не може замијенити руске количине и да неће повећати производњу.

У вријеме док Брисел планира нове санкције руском енергетском сектору, званичници ЕУ у Бечу су одржали састанак с представницима ОПЕК-а усљед позива запада тој групи од 13 држава да повећа производњу, преноси СЕЕбиз.

„Могло би доћи до губитка од седам милиона барела руске нафте и других енергената дневно, због тренутних и будућих санкција и других радњи", рекао је главни секретар ОПЕК-а Мохамад Баркиндо.

Узевши у обзир тренутно стање у сектору, било би готово немогуће замијенити губитак количина те магнитуде.

ЕУ је поново позвала државе ОПЕК-а да размотре повећање производње како би се ублажио раст цијене, рекао је представник Европске комисије (ЕК).

Представници ЕУ ОПЕК-у су нагласили да тај савез има одговорност да осигура равнотежу на тржиштима енергената, казао је представник ЕК-а.

Енергетски савез досад је одбио позиве Сједињених Америчких Држава (САД) и Међународне агенције за енергију да повећа своју производњу да би се ублажио раст цијена који је прошли мјесец био највиши у посљедњих 14 година.

ЕУ сматра како ОПЕК може повећати производњу из резервних капацитета, наводи се у ОПЕК-овом документу.

Баркиндо је рекао како је тренутна нестабилност тржишта посљедица „нефундаменталних фактора“ изван ОПЕК-ове контроле, сигнализирајући да државе неће повећати своју производњу.

Тренутне чланице ОПЕК-а су Алжир, Ангола, Екваторијална Гвинеја, Габон, Иран, Ирак, Кувајт, Либија, Нигерија, Конго, Саудијска Арабија, УАЕ и Венецуела.

ОПЕК+, проширени формат савеза којем се придружила и Русија, у мају ће повећати производњу за 432 хиљаде барела у склопу планираног поступног напуштања резова у производњи уведених током пандемије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ОПЕКНАФТА
06. maj 2024 06:54