Dan D iskrcavanje na Normandiju / - WIKIPEDIA
06/06/2024 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Operacija Neptun: Osamdeset godina od iskrcavanja u Normandiji i Dan D

Šestog juna pre tačno osamdeset godina dogodila se, pod šifrovanim imenom "Operacija Neptun" (često nazivana i "Dan D"), najveća morska invazija u istoriji, kojom je započeto oslobađanje Francuske, ali i ostatka Zapadne Evrope.

Ova bitka postala je temelj savezničke pobjede na Zapadnom frontu u sukobu sa nacističkom Njemačkom. Obilježavanje jubileja danas je u sjenci rusko-ukrajinskog rata.

Normandija će zauvijek biti obilježena iskrcavanjem na „Dan D“ i bitkom za Normandiju koja je dovela do oslobođenja Francuske i Evrope. Zvanična međunarodna ceremonija održava se danas na plaži Omaha. Mnogi šefovi država, veterani i zvaničnici obilježiće 80. godišnjicu ovog prelomnog događaja iz Drugog svetskog rata.

A sve je počelo postavljanjem general-majora Dvajta D. Ajzenhauera ne čelo komande savezničkih snaga, odlukom Frenklina Delana Ruzvelta. Operacija „Overlord“ je bila šifra za bitku za Normandiju, čiji je najvažniji segment bila „Operacija Neptun“, prva faza, amfibijska invazija i uspostavljanje zone bezbjednosti. Da bi stekli nadmoć u vazduhu potrebnu za uspješnu invaziju, saveznici su preduzeli kampanju bombardovanja kodnog naziva „Operacija Pointblank“ koja je ciljala njemačku proizvodnju aviona, snabdijevanje gorivom i aerodrome. Složene obmane, pod kodnim nazivom „Operacija Telohranitelj“, preduzete su u mjesecima koji su prethodili invaziji kako bi se Njemci spriječili u da saznaju vrijeme i lokaciju napada. Upravo je ovaj plan iz 1943. godine bio i početak priprema za operaciju.

Ukrajina sa saveznicima na obilježavanju 80. godišnjice Dana D u Normandiji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:38