/ - PUTIN I ZELENSKI
08/03/2022 u 23:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ово је наводна Путинова понуда Зеленском

Израелски службеници кажу да је Русија олабавила захтјеве и да сада тражи само демилитаризацију Донбаса, а не цијеле Украјине

Преговори о примирју између Русије и Украјине у критичној су фази, рекли су неименовани израелски државници за Axios. Израел, који има добре односе и с Русије и Украјином и Украјином, нашао се у улози својеврсног посредника између двију страна, преноси Индекс.хр.

Израелски службеници кажу да је Русија олабавила захтјеве и да сада тражи само демилитаризацију Донбаса, а не цијеле Украјине

Они тако имају директне информације о преговорима на највишој разини које Израел на неки начин и координира, рекли су да осјећају да је дошло до ублажавању позиција с обје стране у посљедња 24 сата.

Руси, како наводе, сада кажу да само желе демилитаризирати регију Донбас у којој се налазе двије одметнуте сепаратистичке републике које је признао Путин, а Зеленскиј је јавно рекао да Украјина више не инзистира на уласку у НАТО.

Израелски државници рекли су како се надају да су то знакови да је могућ напредак према дипломатском рјешењу.

Израелци преносе поруке између Зеленског и Путина

Израелски премијер Нафтали Беннетт посјетио је Москву у суботу и састао се с Путином. Убрзо након тога чуо се са Зеленским,а потом је разговарао и с француским предсједником Еммануелом Мацроном и њемачким канцеларом Олафом Сцхолзом.

Беннетт је данас поновно разговарао са Зеленским, а потом и с Путином како би му пренио поруку украјинског предсједника. Кремљ је поручио и да је Путин обавијестио Беннета о резултатима треће рунде преговора између Русије и Украјине у Бјелорусији. 

Како пише Axios, два израелска службеника изјавила су да Беннетт Путину и Зеленском не нуди никакав свој план или оквир те да само преноси поруке међу челника. На састанку с Путином Бенетт је тако пренио идеје које су потекле из Украјине и других земаља, укључујући Француску и Њемачку како би сазнао Путинову реакцију и процијенио је ли он флексибилан или не у погледу својих тренутних уусловаза прекид ватре, рекли су они.

Беннетт и његови сурадници су детаљно обавијестили Украјину, Биденову администрацију, Француску Њјмачку о састанку с Путином. Израелски дужносници своју позицију виде кроз улогу посредника у преношењу Путинових позиција Зеленском и Западу. 

"Зеленски је на раскрижју, мора бирати између двије опције"

Израелци су САД-у, Француској и Њемачкој препричали детаље Путиновог приједлога Зеленском, који није био у потпуности познат у Washingtonu, Паризу и Берлину, рекли су израелски државници. Кажу како је Зеленском тешко прихватити Путинов приједлог, али тај приједлог није тако екстреман као су украјинске власти очекивале. Рекли су да приједлог не укључује промјену режима у Кијеву и омогућује Украјини да задржи свој суверенитет.

Високи израелски службеник рекао је да је Зеленскиј на раскрсници и да мора бирати између двије опције - прихватити руски предлог који је тежак за Украјину, али би сачувао суверенитет и зауставио рат, или га одбити и рискирати озбиљну ескалацију руског напада који би могао завршити катастрофом за Зеленског и Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:23