ПАПИРИ, ИЛУСТРАЦИЈА / - FOTO: UNSPLASH
03/10/2021 u 22:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пандорини папири: Откривено таjно богатство свјетских лидера

У истраживању Међународног конзорциjума истраживачких новинара (ИЦИJ) и 150 медиjа широм свијета откривено jе да jе 330 jавних званичника широм свијета повезано са офшор рачунима

Више десетина садашњих и бивших државника и моћних милиjардера повезано jе са компаниjама коjе користе пореске оазе, открило jе новинарско истраживање названо Пандорини папири.

Међу познатим особама чиjе су финансиjске конструкциjе разоткривене налазе се бивши британски премиjер Тони Блер, jордански краљ и кениjски предсједник Ухуру Кениjата, преноси Доjче веле (ДW), јавља Блиц.рс.

Банковни рачуни на офшор локациjама често су коришћени да се таjно премЈештаjу огромне суме новца и прикрива стварни иметак.

У истраживању Међународног конзорциjума истраживачких новинара (ИЦИJ) и 150 медиjа широм света откривено jе да jе 330 jавних званичника широм свИЈета повезано са офшор рачунима.

Међу њима су министри финансиjа Пакистана, Холандиjе и Бразила, као и бивши министри финансиjа Малте и Француске - укључуjући некадашњег шефа Међународног монетарног фонда Доминика Штрос-Кана.

Пандорини папири долазе пет година после афере Панамски папири коjа jе однијела неколико битних политичара, покренула полициjске рациjе широм свИЈета и натерала политику да размисли о увођењу глобалне пореске стопе, подсећа ДW.

Овог пута, ИЦИJ jе дошао у посед 11,9 милиона повЈерљивих докумената из 14 агенциjа коjе се баве покретањем офшор фирми. У двогодишњем истраживању jе учествовало више од 600 новинара из 150 свЈетских медиjа.

Истраживање ИЦИJ показуjе да моћни политичари, коjи би могли да окончаjу скривање новца и избЈегавање пореза употребом пореских раjева - заправо и сами профитираjу од таквог система.

Пандорини папири сада откриваjу да су бивши британски премиjер Тони Блер и супруга дошли до зграде вриједне 7,6 милиона евра тако што су купили офшор фирму коjа тргуjе некретнинама и то од породице бахреинског министра Заjеда бин Рашида ал Заjаниjа.

Тако што су купили удЈеле фирме - а не директно саму зграду - Блер и његова супруга су избЈегли да плате порез на иметак од око 350.000 евра.

Блерови и Ал Заjаниjеви тврде да нису имали поjма да су ови други умЈешани у дил. Чери Блер, супруга бившег премиjера, тврди да њен муж ниjе био укључен у трансакциjу и да фирма данас више не постоjи.

У папирима коjи су процурили до новинара помиње се и чешки премиjер Андреj Бабиш, милиjардер коjи се 2017. домогао изборне победе обећаваjући борбу против корупциjе.

Бабиш jе 2009. убризгао око 19 милиона евра у огранак jедне нафтне компаниjе како би купио вилу са два базена и биоскопом на францускоj ривиjери, у близини Кана.

Како су у оквиру истраживања открили чешки новинари, Бабиш никада званично ниjе приjавио да има удЈеле у нафтноj компаниjи нити ту вилу. Он jе одбио да одговара на питања новинара.

Украjински председник Володимир Зеленски имао jе удЈеле у нафтноj компаниjи регистрованоj на Британским Девичанским Острвима.

Само мЈесец дана пре него што jе у априлу 2019. изабран за предсЈедника, Зеленски, бивши комичар и глумац, тихо jе продао своj дИо фирме Сергиjу Шефиру. Њих двоjица су иначе блиски приjатељи и пословни партнери.

Документи из jуна 2019. показуjу да jе Шефир задржао уделе у компаниjи званоj Малтекс чак и пошто се прикључио администрациjи Зеленског.

Кениjски председник Кениjата, изданак наjпознатиjе политичке династиjе у земљи, такође се у jавности залагао за борбу против корупциjе и транспарентност у политици.

Али, Пандорини папири сада показуjу да су Кениjата и његова маjка уписани у власништво jедне фондациjе у Панами, познатом пореском раjу.

Пандорини папири откриваjу праве власнике у 29.000 офшор компаниjа. Неке од њих се користе да се сакриjу банковни рачуни, приватни авиони, jахте, виле или дЈела познатих умјетника попут Пикаса и Бенксиjа.

Jордански краљ Абдулах Други jе, наводи се, пазарио три виле на плажи у Малибуу, чувеном калифорниjском уточишту познатих милионера, што га jе коштало близу 60 милиона евра.

Краљ jе купио некретнине усред ''Арапског пролећа'', када су Jорданци преплавили улице протестуjући против владаjуће династиjе, корупциjе и незапослености.

Документи разоткриваjу и мароканску принцезу Лалу Хасну као власницу нафтне компаниjе коjа jе купила кућу од десетак милиона евра у наjбољем дијелу Лондона.

Колумбиjска пЈевачица Шакира и бивша индиjска звезда крикета Сачин Тендулкар су нека од имена из шоу-бизниса и спорта коjа се помињу у Пандориним папирима.

Шакирин адвокат jе рекао да су њени офшор банковни рачуни били познати и да нису доносили никакве пореске предности.

У документима се може пронаћи таjна имовина више од 130 милиjардера, међу коjима су они из САД, Русиjе, Индиjе, Мексика или Турске.

Рецимо, турски таjкун Ерман Иличак. На име његове маjке су се 2014. године водиле две офшор компаниjе на коjе jе био преписан иметак његовог грађевинског конгломерата.

Само у првоj години рада ту jе прошло око 90 милиона евра дивиденди. Иличакова фирма jе иначе градила предсЈедничку палату за предсЈедника Турске Реџепа Таjипа Ердогана, здање са 1.150 соба.

Поседовање фирми у земљама у коjима се практично не плаћа порез само по себи ниjе илегално, али наилази на критике jер омогућава утаjу пореза.

Уз то, воде се дебате о томе колико jе морално избЈегавати плаћање пореза у земљи у коjоj новац зарађуjеш.

Према неким процЈенама стручњака, чак 10 одсто светског БДП држи се у пореским оазама.

Иако израз „порески раj“ асоцира на неке карипске локациjе, офшор компаниjе ничу у броjним земљама коjе имаjу смИЈешно ниске пореске стопе, попут Холандиjе, Ирске, Сингапура, Хонгконга или чак неким савезним државама САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:16