Папа Фрања / - интернет
30/06/2021 u 21:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрања ће се састати са злостављаним старосједиоцима Канаде

Папа Фрања jе почетком jуна изразио бол због открића посмртних остатака дјеце и позвао jе вјерске и политичке званичнике да „расвјетле таj тужни догађаj“ али ниjе понудио извињење

Папа Фрања пристао jе да се у децембру састане са преживелим старосједиоцима Канаде коjи су злостављани у озлоглашеним католичким интернатима након позива да се извини због улоге Католичке цркве у злостављању и смрти хиљада дјеце.

Канадска конференциjа католичких бискупа саопштила jе да jе Фрања позвао делегациjе у Ватикан и да ће се од 17. до 20. децембра састати са представницима три групе домородачких народа, Првим народом, Метисима и Инуитима, преноси Н1.

Ватикан ниjе потврдио да ће се састанак одржати али jе портал Свете столице известио о саопштењу бискупа.

Последњих недеља истражитељи су радаром пронашли стотине необиљежених гробница на локациjама некадашњих резиденциjалних школа за старосједилачку децу.

После откривених више од 600 гробова на мјесту jедне школе и посмртних остатака 215 дјеце канадска jавност и премиjер Џастин Трудо затражили су папино извињење.

Папа Фрања jе почетком jуна изразио бол због открића посмртних остатака дјеце и позвао jе вјерске и политичке званичнике да „расвјетле таj тужни догађаj“ али ниjе понудио извињење.

У Канади jе од 19. вијека до 1970-их година више од 150.000 дјеце старосједилаца присилно слано у резиденциjалне школе коjе jе финансирала Влада Канаде и коjима су управљале цркве, а основане су с циљем присилне асимилациjе старосједилаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:33