Vladimir Putin i papa Franja / - RTS
05/06/2022 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрања позвао на правне преговоре: Не водите човјечанство у пропаст

Папа је више пута позивао на мир у Украјини од сукоба 24. фебруара, али никада није директно поменуо Владимира Путина и Русију јер Католичка црква настоји да одржи дијалог са Руском православном црквом

Папа Фрања је данас, на празник Педесетнице, поново позвао на „праве преговоре” због „све опасније ескалације” сукоба у Украјини.

- Док лудило разарања и смрти бјесни и сукоб се распламсава, подстичући ескалацију која је све опаснија за све, понављам свој позив вођама народа: молим вас, не водите човјечанство у пропаст! - истакао је поглавар Католичке цркве у обраћању са прозора Апостолске палате, пред 25.000 вјерника окупљених на Тргу Светог Петра.

- Сто дана након почетка оружане агресије на Украјину -  Папа је позвао на „стварне преговоре о прекиду ватре и рјешењу“ како би се „у очајању људског живота чули очајни вапаји људи који страдају“. Јуче, током сусрета са дјецом у Ватикану, 85-годишњи папа је потврдио да жели да посјети Украјину, рекавши да чека "прави тренутак" за то.

- Волио бих да идем у Украјину, само морам да сачекам прави тренутак за то јер није лако донијети одлуку која свијету може донијети више штете него користи. Морам да нађем прави тренутак за то - рекао је.

- Следеће недеље ћу примити представнике украјинске владе који ће доћи да разговарају и дотакну се моје евентуалне посјете: видећемо шта ће се десити - додао је он. Папа је више пута позивао на мир у Украјини од сукоба 24. фебруара, али никада није директно поменуо Владимира Путина и Русију јер Католичка црква настоји да одржи дијалог са Руском православном црквом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:33