Photo by Bermix Studio on Unsplash
20/07/2021 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

"Пегаз" прислушкивао Макрона и политичаре широм свијета

Телефон француског предсједника Емануела Макрона био је мета могућег надзора из Марока у оквиру шпијунске афере Пегазус

Компјутерски софтвер Пегаз, дизајниран за шпјиунирање државника и новинара широм свијета, у својој бази имао је мобилне телефоне предсједника Фрацнуске Емануела Макрона и још 13 шефова држава, открива Гардијан.

Телефон француског предсједника Емануела Макрона био је мета могућег надзора из Марока у оквиру шпијунске афере Пегазус.

У наводима истраге које је објавило 17 медијских организација предвођених непрофитном новинарском групом Забрањене приче са сједиштем у Паризу, каже се да је шпијунски софтвер, израђен и лиценциран на израелску компанију НСО, коришћен у покушајима и успјешно изведеним операцијама хаковања паметних телефона појединих новинара, владиних званичника и активиста за људска права.

Јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса и пакистански премијер Имран Кан наведенени су на листи особа чије податке је прикупио Пегаз. Ту су још и дипломате, војници, високо позиционирани политичари 34 земље свијета.

Израелска НСО Група, која је власник програма Пегаз, саопштила је да поменута имена не значе да су државници били подвргнути хаковању. НСО инсистира на томе да прикупљени подаци „нису релевантни“ за компанију.

Према наводима израелске фирме, Макрон није био мета њених купаца. Чињеница да су се одређена имена појавила на листи, не значи да је тај број телефон изабран за надзор помоћу Пегаза.

Упркос покушајима НСО Групе да оправда своје клијенте, вјерује се да листа приказује политичаре и новинаре које су клијенти групе идентификовали као особе од интереса, те су подвргнути мјерама надзора.

Политичке личности које се појављују на списку:

Сирил Рамафоса– предсједник Јужне Африке, стављен на мјере 2019. године

Емануел Макрон– предсједник Француске, кога је Мароко оцијенио као особу од интереса 2019. године

Тедрос Гебрејесус– генерални директор Свјетске здравствене организације, такође изазвао интерес Марока 2019. године

Сад Харири– доскорашњи премијер Либана, чини се да су га Уједињени Арапски Емирати оцијенили као интересантну особу 2018.

Шарл Мишел– председник Европског Савјета, Мароко га је ставио на листу док је био премијер Белгије 2019.

Краљ Марока Мохамед ВИ– стављен на мјере од стране безбједносних агената сопствене земље

Имран Кан– премијер Пакистана, интересантан Индији још од 2019. године

Фелипе Калдерон– бивши председник Мексика, одабрао га је непознати клијент НСО Групе 2016. године

Роберт Малеј– амерички дипломата, који је координирао дијалогом Ирана и САД, шпијуниран од стране Марока од 2019. године

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 01:55