Кинеске нуклеарне снаге расту много брже од предвиђеног / - фото: ПРИНТСКРИН
03/11/2021 u 19:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пентагон: Кинеске нуклеарне снаге расту много брже од предвиђеног

Пентагон ниjе навео колико боjевих глава Кина има сада, али jе прије годину дана наведено да jе таj броj нешто више од 200 и да би могао да се удвостручи до краjа децениjе

Кина повећава своjе нуклеарне снаге много брже него што су амерички званичници предвидјели прије само годину дана, показуjе извјештаj Пентагона обjављен данас.

Кина убрзано jача воjну снагу са намјером да оспособи Пекинг да достигне или престигне глобалну снагу САД до средине вијека, наводи се у извјештаjу.

Броj кинеских нуклеарних боjевих глава могао би да порасте на 700 за шест година и да пређе хиљаду до 2030.

Пентагон ниjе навео колико боjевих глава Кина има сада, али jе прије годину дана наведено да jе таj броj нешто више од 200 и да би могао да се удвостручи до краjа децениjе.

У поређењу са тим, САД имаjу 3.750 комада нуклеарног оружjа и не планира да таj броj повећа. До 2003. укупан броj тог оружjа у САД jе био око 10.000.

Администрациjа председника Џоа Баjдена спроводи свеобухватно преиспитивање своjе нуклеарне политике, али не наводи како би на то могла да утиче забринутост око Кине.

У извјештаjу се не наговештава отворен сукоб са Кином, али се указуjе се да се jачаjу способности Народне ослободилачке воjске Кине, коjа jе ријешена да буде такмац САД у свим доменима ратовања, у ваздуху, на копну, у свемиру и саjбер простору.

У таквом окружењу, амерички воjни званичници рекли су да су све више забринути око намјера Кине према статусу Таjвана, острва коjе има самоуправу, али коjе Кина сматра своjом териториjом.

Воjна модернизациjа Кине одвиjа се на широком фронту, а посебно су уочљива њено напредовање на нуклеарном фронту.

Кина jе могуће већ успоставила такозвану нуклеарну триjаду, комбинациjу ракета за копно, ваздух и море коjе САД и Русиjа имаjу већ децениjама, наводи се у извјештаjу. Своjим копненим и поморским нуклеарним снагама, Кина jе додала балистичку ракету лансирану из ваздуха.

Извештаj Пентагона заснован jе на информациjама прикупљеним до краjа децембра 2020. године и не одражава нити помиње прошлу изjаву шефа здруженог генералштаба америчке воjске генерала Марка Милиjа. Мили jе прошлог мјесеца изразио забринутост због кинеског тестирања хиперсоничног оружjа прошлог љета коjе jе, према њему, представљало забрињаваjуће изненађење.

У изjавама непосредно прије обjаве извјештаjа, Мили jе рекао на безбједносном форуму у Аспену да су тестирање хиперсоничне ракете и друга напредовања Кине доказ о томе шта jе у питању за свијет.

„Свједоци смо jедног од наjвећих помјерања глобалне и геостратешке моћи коjу jе свијет видио“, рекао jе Мили.

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао jе да Кина планира да постане глобална воjна сила до 2049.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:12