/ - Твитер
09/04/2022 u 08:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

План продаје резерви спустио цијене нафте према 100 долара

На лондонском тржишту цијена барела је пала 30 центи на 100,28 долара. У Њујорку се барелом трговало по готово непромијењеној цијени, од 95,99 долара

Цијене нафте пале су у петак на међународним тржиштима према 100 долара, након што су чланице Међународне агенције за енергију (ИЕА) објавиле детаље продаје 120 милиона барела из стратешких резерви, како би побољшале снабдијевање.

На лондонском тржишту цијена барела је пала 30 центи на 100,28 долара. У Њујорку се барелом трговало по готово непромијењеној цијени, од 95,99 долара.

Трговци су се фокусирали на детаљан план чланица ИЕА-е о продаји 120 милиона барела нафте из стратешких резерви у наредних шест мјесеци.

Сједињене Америчке Државе (САД) ће у склопу ИЕА-ине иницијативе на тржиште пласирати 60 милиона барела и још 120 милиона барела засебно, преноси СЕЕбиз.

Аналитичари америчке инвестиционе банке ЈПМорган сматрају да ће продаја нафте из резерви на кратки рок увелико помоћи да се надокнади трајан губитак, како процјењују, милион барела руске нафте дневно.

"Но, у наредној и годинама које слиједе, глобални произвођачи вјероватно ће морати да повећају улагања, како би надокнадили изгубљену руску нафту и поново напунили стратешке резерве ИЕА-е", упозоравају у ЈПМоргану.

Аналитичар ПВМ-а Stephen Brennock није сигуран да ће залихе ријешити проблем.

"Количине барела без преседана нијесу потпуно отклониле сумње да надолазећа поплава у снабдијевању можда ипак неће ријешити проблем губитка руске нафте", рекао је Бренноцк.

Русија је нашла купце за своју нафту у Азији, али западни купци и даље је заобилазе.

Аналитичари АНЗ Ресеарцха упозоравају да би нафта из резерви могла одвратити произвођаче, укључујући Организацију земаља извозница нафте (ОПЕК) и америчке фирме које нафту производе из шкриљца, од убрзаног повећања производње, чак и уз цијену од око 100 долара по барелу.

Баријеру цијенама нафте чинила је и забринутост за потражњу након што је Шангај продужио мјере изолације како би сузбио ширење коронавируса и јачи долар, након информације да би америчка централна банка до краја године могла подићи кључне каматне стопе за три процентна поена.

ОПЕК је одвојено објавио да је цијена барела корпе нафте његових чланица у четвртак износила 100,12 долара, што значи да је била нижа 6,01 долара у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:23