ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
05/08/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobunjenici sa Papue ubili pilota

Separatistički pobunjenici u najistočnijem regionu Indonezije, Papui, ubili su pilota iz Novog Zelanda, saopštila je policija, dodajući da su četiri putnika koji su bili u letjelici bezbjedni.

Pilot je ubijen odmah kada su pobunjenici zarobili putnike iz helikoptera nakon što je sletio u izolovano područje, saopštila je policija, prenosi Gardijan.

Incident se dogodio gotovo 18 mjeseci nakon otmice drugog pilota iz Novog Zelanda, Filipa Mertensa, koji je još uvijek u zatočeništvu. Policija je navela da su pobunjenici odgovorni za incident u okrugu Alama u provinciji Centralna Papua isti koji drže Mertensa.

Pobunjenička vojska za oslobođenje Zapadne Papue (TPNPB) izjavila je da nije primila izvještaj o incidentu koji je navela policija i nije mogla odmah da potvrdi ubistvo pilota u ponedjeljak.

Borba za nezavisnost od Indonezije niskog intenziteta vodi se u bogatom resursima zapadnom dijelu Papue, gde su napadi separatističkih boraca postali smrtonosniji i učestaliji od kad su nabavili bolje naoružanje.

Portparol TPNPB je u subotu rekao da su se pobunjenici saglasili da oslobode Mertensa, koji je otet 7. februara prošle godine nakon što je sletio sa malim komercijalnim avionom u udaljeno, planinsko područje Nduga.

Vlada Novog Zelanda je više puta pozivala na oslobađanje pilota. TPNPB je više puta objavljivao video snimke Mertensa, tražeći posredovanje u pregovorima, uključujući jedan na kojem je okružen papuanskim borcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 01:33