Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOC
24/09/2024 u 08:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Polarni medvjed zalutao na obalu Islanda, policija ga ubila

Policija je ubila polarnog medvjeda koji je primijećen ispred vikendice u selu na Islandu nakon što je smatran prijetnjom, saopštile su vlasti.

Medvjed je ubijen u četvrtak popodne na sjeverozapadu Islanda nakon što je policija konsultovala Agenciju za životnu sredinu, koja je odbila da premjesti životinju, rekao je šef policije Vestfjorda Helgi Dženson.

- To nije nešto što volimo da radimo, rekao je Dženson, a prenosi CNN. „U ovom slučaju, kao što vidite na slici, medvjed je bio veoma blizu ljetnjikovca. Tamo je bila jedna starica.”

Vlasnica, koja je bila sama, bila je uplašena i zaključala se na sprat dok je medvjed preturao po njenom đubretu, rekao je Dženson. Kontaktirala je svoju ćerku u Rejkjaviku, glavnom gradu zemlje, preko satelitske veze i pozvala pomoć.

- Ostala je tamo, rekao je Dženson, dodajući da su drugi izletnici u tom području otišli ​​kućama.

Polarni medvjedi nisu porijeklom sa Islanda, ali povremeno dolaze na obalu nakon putovanja ledenim pločama sa Grenlanda, kaže Ana Sveinsdotir, direktorka naučnih kolekcija na Islandskom institutu za prirodnu istoriju. Mnoge sante leda primjećene su kod sjeverne obale poslednjih nekoliko nedjelja.

Polarni medvjedi u opasnosti zbog topljenja leda na Arktiku

Iako su napadi polarnih medveda na ljude izuzetno retki, studija objavljena u Vildlife Societi Bulletin-u iz 2017. kaže da je gubitak morskog leda usled globalnog zagrevanja doveo do dolaska više gladnih medvjeda na kopno, što ih dovodi u veće šanse za sukobe sa ljudima i povećava rizik i za jedne i za druge.

Od 73 dokumentovana napada polarnih medvjeda od 1870. do 2014. u Kanadi, Grenlandu, Norveškoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama — u kojima je poginulo 20 ljudi, a povrijeđeno 63 — 15 se dogodilo u poslednjih pet godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 08:52