Пољска привела 100 миграната / - фото: СПУТЊИК
18/11/2021 u 10:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољска привела 100 миграната, оптужује Бјелорусију да их је послала преко границе

Према процјенама Пољске, између 3.000 и 4.000 миграната се налази дуж границе са Бјелорусијом, а највећа група је недалеко од граничног прелаза Брузги-Кузница

Пољска војска је саопштила да је привела групу од око 100 миграната који су током ноћи прешли границу ове државе са Бјелорусијом, и оптужују бјелоруске оружане снаге да су командовале овом операцијом, преноси АФП, јавља РСЕ.

До инцидента је дошло док је Бјелорусија – која наводи да жели да смири кризу на граници ове двије државе – припремала повратни први лет са мигрантима ка Ираку, са 200-300 људи.

Хиљаде миграната, већином са Средњег Истока, од љета кампују недалеко од пољско-бјелоруске границе, у врло тешким условима, са жељом да пређу у Пољску, на територију Европске уније (ЕУ).

ЕУ тврди да је Бјелорусија створила кризу као одмазду за санкције на ову бившу чланицу СССР-а. Званични Минск и њихов кључни савезник, Русија, одбацују ове оптужбе и критикују власти ЕУ због одбијања да пропусте мигранте преко границе.

Пољско министарство одбране је саопштило да су у посљедњем инциденту, бјелоруске снаге “врло вјероватно” оштетиле бодљикаву жицу која иде дуж границе ове двије републике.

Наведено је да су Бјелоруси након тога натјерали мигранте да гађају камењем пољске војнике да им одвуку пажњу, а да су покушали прећи границу неколико стотина метара ниже.

Помоћ ЕУ за мигранте

Европска унија ће послати помоћ у вриједности 700.000 еура мигрантима на бјелоруској граници након критика да мало чине да помогну хиљадама људи заробљених у шумама на ниским температурама, најављено је 17. новембра. Мигранти ће добити деке, храну и другу помоћ.

У знак хитности рјешавања ситуације њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је са бјелоруским лидером Александром Лукашенком други пут у три дана.

Дан након што су пољски граничари употријебили водене топове против миграната који су бацали камење, ситуација на граници се смирила. Пољски и бјелоруски граничари кажу да се око ограде налази 2.000 миграната.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће ЕУ послати помоћ, те је рекла да је на Лукашенку да заустави кризу за коју Европа вјерује да је створио намјерно.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда је 17. новембра, оцијенио да на граници Пољске и Бјелорусије нема војне опасности, већ се ради о цивилном проблему. Током званичне посјете Црној Гори, он је поручио да ће Пољска штити границу и због обавеза према ЕУ.

Ескалација кризе након увођења санкција

Мигранти који се неколико дана налазе на граници између Бјелорусије и Пољске, сукобили су се у уторак, 16. новембра, с пољским снагама, које су узвратиле воденим топовима, сузавцем и димним бомбама. Хиљаде људи, углавном с Блиског истока, бораве у импровизованим камповима, покушавајући илегално да уђу у ЕУ.

Ситуација на бјелоруској страни границе с Пољском, Латвијом и Литванијом, погоршала се посљедњих дана, након што је ЕУ ажурирала пакет санкција за Бјелорусију. Нове казне Брисела усмјерене су на око 30 бјелоруских званичника, државну авиокомпанију и туристичке агенције оптужене за превоз миграната на границу.

ЕУ оптужује бјелоруског лидера Александра Лукашенка да је оркестрирао кризу тако што је охрабривао мигранте да дођу у земљу, а затим их слао на границу ЕУ. Лукашенко одбацује оптужбе и криви Запад за насталу ситуацију.

Према процјенама Пољске, између 3.000 и 4.000 миграната се налази дуж границе са Бјелорусијом, а највећа група је недалеко од граничног прелаза Брузги-Кузница.

Црвени крст Бјелорусије наводи да се у складишту недалеко од тог прелаза налази око 1.000 миграната, а око 800 их борави на отвореном.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:18