Petr Pavel / - FOTO:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
23/09/2024 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Češke: Zapadni Balkan ne samo u EU, nego i u NATO

Predsjednik Češke Peter Pavel rekao je u Njujorku, poslije razgovora sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, da Zapadni Balkan treba uključiti u pregovore o integraciji ne samo u Evropsku uniju, već i u NATO da, zbog raznih pritisaka u tom regionu, ponovo ne bi izbili sukobi.

- Što duže taj region bude nestabilan i izložen pritiscima sa raznih strana to će veći biti potencijal da će u njemu opet izbiti neki sukob.- kazao je Pavel na konferenciji za novinare u Njujorku povodom Samita za budućnost, u Ujedinjenim nacijama, javljaju češki mediji.

Pavel je kazao da je u interesu njegove zemlje i Zapada da podrže nastojanja zemalja Zapadnog Balkana, kao što je Bosna i Hercegovina,da postanu članice evropskih institucija i da pomognu da prevaziđu svoje probleme jer je to korist i za Zapad

- Važno je da Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana uključimo u pregovore o integraciji ne samo u EU već i u NATO - kazao je Pavel, prenosi N1.rs.

Predsjednik Češke rekao je da je Samit za budućnost izraz toga da su Ujedinjene nacije svjesne da moraju da se prilagode razvoju svijeta koji se ubrzano mijenja i na prijetnje koje ono donosi.

UN su potrebne institucionalne reforme, prije svega Savjeta bezbjednosti da bude sposobniji za akciju i da ne bude toliko sputan pravom veta stalnih članica, ocijenio je češki predsjednik.

- Ruska agresija, uticaj novih tehnologija, sajber bezbjednost i klimatske promjene su svjetski problemi koje nijedna zemlja ne može da riješi sama. Češka je aktivni učesnik zajedničkih napora i sarađuje sa ostalim zemljama u rešavanju ovih kriza - prokomentarisao je Pavel samit na platformi X.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 22:49