oružje rat / UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
24/10/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Južne Koreje: Postoji mogućnost da isporučimo oružje Ukrajini

Predsjednik Južne Koreje danas je rekao da je moguće da njegova država počne da snabdijeva Ukrajinu oružjem, naglašavajući da Seul "neće sedeti besposlen" dok Sjeverna Koreja šalje vojsku da podrži agresiju Rusije na Ukrajinu.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol razgovarao je sa novinarima nakon sastanka sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom.

Južnokorejska obavještajna služba rekla je parlamentu da Sjeverna Koreja verovatno namjerava da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju do kraja godine.

Junov sastanak sa Dudom bio je fokusiran na proširenje odbrambene saradnje između zemalja.

Poljska je u poslednje dvije godine potpisala niz ugovora o naoružanju sa Južnom Korejom za nabavku tenkova, haubica i raketnih bacača u nastojanju da ojača svoje vojne kapacitete nakon ruske invazije na Ukrajinu.

I Moskva i Pjongjang negirali su prisustv sjevernokorejskih trupa, prenosi N1.rs.

Jun je rekao da će Južna Koreja sarađivati sa saveznicima i partnerima na pripremi kontramera koje bi mogle da budu sprovedene u fazama u zavisnosti od stepena vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve.

Potezi Seula bi potencijalno mogli da uključuju slanje oružja Ukrajini, što bi označilo odstupanje od dugogodišnje politike neisporučivanja oružja zemljama koje su aktivno uključene u sukob, rekao je Jun.

On je dodao da je navodno raspoređivanje trupa Severne Koreje u Rusiji „provokacija koja ugrožava globalnu bezbjednost“.

- Ako Sjeverna Koreja pošalje vojsku u ukrajinski rat kao dio saradnje Rusije i Sjeverne Koreje, mi ćemo podržati Ukrajinu, a takođe ćemo razmotriti i primeniti mjere neophodne za bezbjednost na Korejskom poluostrvu- rekao je Jun na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom.

Junovi komentari su u skladu sa onim što je jedan visoki južnokorejski zvaničnik anonimno rekao novinarima ranije ove nedelje.

Taj zvaničnik je rekao da Južna Koreja razmatra različite diplomatske, ekonomske i vojne opcije, uključujući snabdijevanje Ukrajine odbrambenim i ofanzivnim sistemima naoružanja.

Južna Koreja, pružila je humanitarnu pomoć Ukrajini i pridružila se ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

Seul se do sada odupirao pozivima Kijeva i NATO-a da direktno snabdijeva Ukrajinu oružjem.

Tokom sastanka, Jun i Duda su se složili da „aktivno podrže“ dodatne isporuke južnokorejske vojne opreme Poljskoj, uključujući novi dogovor o korejskim tenkovima K-2, saopštila je Junova kancelarija.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se pogoršale od 2022. godine nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un iskoristio rusku invaziju na Ukrajinu kao izgovor da ubrza rast svog nuklearnog naoružanja i raketnog programa.

Seul je takođe zabrinut jer stručnjaci kažu da bi Pjongjang mogao tražiti velike isporuke ruske tehnologije u zamjenu za slanje trupa, uključujući projekte o interkontinentalnim balističkim projektilima i podmornicama.

Stručnjaci kažu da je nejasno koliko će sjevernokorejski vojnici biti efikasni u borbi, s obzirom na nedostatak aktivnog iskustva na bojnom polju, zastarelo naoružanje i iskustvo u obuci sa ruskim snagama.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 14:27