A. Duda / - KABINET PREDSJEDNIKA
16/11/2022 u 07:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Poljske: Još nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete

U ovom trenutku nemamo uvjerljive dokaze o tome ko je lansirao ovu raketu. Najvjerovatnije je riječ o raketi ruske proizvodnje, ali je sve ovo trenutno pod istragom, rekao je Duda

Poljska nema konkretne dokaze koji pokazuju ko je ispalio projektil koji je izazvao eksploziju u selu blizu ukrajinske granice, rekao je predsjednik ove zemlje Andrej Duda u ranom obraćanju u srijedu.

"U ovom trenutku nemamo uvjerljive dokaze o tome ko je lansirao ovu raketu. Najvjerovatnije je riječ o raketi ruske proizvodnje, ali je sve ovo trenutno pod istragom", rekao je Duda novinarima, a prenosi Slobodna Evropa.

Rakete pale na Poljsku: Poginulo dvoje ljudi, sazvan hitan sastanak

Sa druge strane, poljsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u saopštenju da je raketa ruske proizvodnje pala na poljsko selo. 

Ranije je predstavnik vlade rekao da Poljska razmatra da li će sazvati sastanak NATO saveza nakon izvještaja da su dvije osobe poginule u eksploziji u blizini ukrajinske granice.

Ruski ambasador u Poljskoj pozvan je na razgovor povodom incidenta. 

Poljska vlada potvrdila je da su dvije osobe stradale u eksploziji na istoku zemlje, ali još nije precizirala šta je njen uzrok. Vašrava je večeras odlučila da podigne borbenu gotovost. Visoki američki obavještajni zvaničnik izjavio je da su ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a, prenosi AP.

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, izjavio je da Sjedinjene Države trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile medijske izvještaje. Iz ruskog ministarstva odbrane ističu da je u pitanju provokacija u cilju eskalacije situacije.

Poljski mediji javili su da su dvije osobe poginule u utorak popodne nakon što je projektil pogodio oblast gdje se sušilo žito u Pševodovu, poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom. I poljska vlada potvrdila je da su dvije osobe stradale u eksploziji na istoku zemlje, ali nije precizirala šta je njen uzrok.

"Došlo je do eksplozije u istočnoj Poljskoj", rekao je portparol vlade Pjotr Miler, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je rekao da postoje timovi stručnjaka koji razjašnjavaju situaciju i da će nastaviti da rade na prikupljanju detalja o, kako je rekao, "ozbiljnoj" situaciji.

Miler je rekao i da Varšava podiže borbenu gotovost svojih vojnih jedinica i "provjerava da li treba da aktivira član četiri NATO".

Taj član kaže: "Stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost bilo koje od strana".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je prethodno hitan sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost koji čine načelnici ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i spoljnih poslova, kao i koordinator obavještajnih službi.

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, izjavio je da su Sjedinjene Države „svjesne medijskih izvještaja u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom“, ali da trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izvještaje, prenosi CNN.

Ponovio je da će SAD "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a" dok SAD čekaju više informacija.

Ministarstvo odbrane Rusije: Namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije  

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su izvještaji poljskih medija i saopštenja zvaničnika da su ruske rakete pogodile teritoriju Poljske namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije, prenio je Rojters.

"Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Prževodovu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

U selu Prževodov na poljskoj strani granice u popodnevnim satima dogodila se eksplozija. Rojters citira izvore poljske vatrogasne službe da je dvoje ljudi poginulo u eksploziji u Prževodovu.

"Vatrogasci su na licu mesta, još nije jasno šta se desilo", rekao je Lukaš Kuci, dežurni u obližnjoj vatrogasnoj stanici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:34