Џозеф Бајден / - YOUTUBE
10/04/2022 u 21:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник САД и премијер Индије сјутра о ситуацији у Украјини

Њу Делхи оцјењује Москву као „неопходни стуб“ индијске спољне политике због њиховог „стратешког партнерства“ и као важну за безбједност Индије

Сукоб у Украјини ће бити на дневном реду онлајн-разговора у понедјељак америчког предсједника Џоа Бајдена и премијера Индије Нарендре Модија, саопштила је Бијела кућа.

Амерички предсједник ће говорити о „посљедицама бруталног рата Русије против Украјине и како ублажити његов дестабилизујући утицај на снабдијевање свијета храном и тржишта сировина“, рекла је данас Бајденова портпаролка Џен Псаки.

Двојица лидера нијесу заједнички осудила руску инвазије приликом претходног разговора почетком марта у оквиру састанка алијансе назване Квад која окупља САД, Индију Аустралију и Јапан, преноси Данас.рс.

Индија је до сада одбијала да се придружи гласању у којем се осуђује Москва у Уједињеним нацијама, док наводи да је „дубоко узнемирена“ због „убиства“ цивила у граду Буча у Украјини.

Њу Делхи оцјењује Москву као „неопходни стуб“ индијске спољне политике због њиховог „стратешког партнерства“ и као важну за безбједност Индије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров који се састао са Модијем у Њу Делхију почетком априла, поздравио је „уравнотежен индијски приступ“ сукобу у Украјини.

С друге стране је непосредно прије тога Бајден оцијенио да Индија има „став оклијевања“ према руској инвазији на Украјину.

Бајден и Моди ће такође разговарати о азијско-пацифичком региону, пандемији ковида-19 и климатској кризи, најавила је Бијела кућа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:27