/ - PHOTO BY MOTI ABEBE ON UNSPLASH
18/09/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko 10.000 ljudi preživjelo seksualno nasilje u sukobima u Etiopiji

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine i većinom je bilo koncentrisano na sjeverni region Tigraja, koji je mjesecima bio zatvoren od vanjskog svijeta

Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti se nastavljaju u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu potpisanom prije skoro godinu dana za okončanje sukoba koji je zahvatio i regiju Tigraj, kažu stručnjaci za ljudska prava koje podržavaju Ujedinjene nacije.

Navodi se da je najmanje 10.000 osoba preživjelo silovanje i druge oblike seksualnog nasilja. Radi se uglavnom o ženama i djevojčicama, prenosi RSE.

Izvještaj stručnjaka, objavljen 18. septembra, dolazi u momentu neizvjesne budućnosti tima istražitelja koji ga je napisao. Vijeće za ljudska prava će početkom sljedećeg mjeseca odlučiti hoće li im produžiti mandat, suočeni s naporima vlade premijera Abija Ahmeda da okonča mandat.

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine i većinom je bilo koncentrisano na sjeverni region Tigraja, koji je mjesecima bio zatvoren od vanjskog svijeta. U izvještaju se navode zločini svih strana u ratu, uključujući masovna ubistva, silovanja, gladovanje i uništavanje škola i medicinskih objekata.

Nekoliko hiljada osoba poginulo je u dvogodišnjem konfliktu.

Predsjedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Chande Othman rekao je da je situacija i dalje "izuzetno teška" uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru.

- Iako je potpisivanje sporazuma možda uglavnom utišalo oružje, nije riješilo sukob na sjeveru zemlje, posebno u Tigraju, niti je donijelo bilo kakav sveobuhvatni mir- rekao je on.

U izvještaju se navodi da vojska iz susjedne Eritreje i pripadnici milicije iz etiopske milicije Amhara nastavljaju s teškim prekršajima u Tigraju, uključujući "sistematsko silovanje i seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:01