Владине снаге напредују у реону Тиграја / - EPA-EFE/STR
27/11/2021 u 23:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Етиопије на линији фронта у Тиграју

Сукоб jе ескалирао када jе 4. новембра Ахмед наредио воjну офанзиву против регионалних снага, Тиграjског народноослободилачког фронта, због напада на воjну базу у коjоj су смјештене владине трупе у Тиграjу

Премиjер Етиопиjе Абиj Ахмед стигао jе на фронт поручивши да неће ни за центиметар узмакнути док се не сахрани неприjатељ и обезбиједи слобода за Етиопиjу, преноси Б92.

Влада у Адис Абеби забранила jе медиjима да обjављуjу информациjе са ратишта коjе нису стигле од Владе.

Етиопиjски премиjер Абиj Ахмед, иначе добитник Нобелове награде за мир, jуче jе стигао на фронт гдје се придружио воjсци, у сјевероисточном региону Афар, извјестила jе државна телевизиjа Фана.

– Оно што тамо видите jе планина коjу jе неприjатељ до jуче имао. Сада смо успјели у потпуности да jе заузмемо – рекао jе Абиj у униформи додавши да jе морал воjске на високом нивоу.

– Нећемо ни центиметар узмакнути док не сахранимо неприjатеља и обезбиједимо слободу за Етиопиjу. Оно што нам треба jе самостална Етиопиjа и за то ћемо умријети – поручио је Абиj на свом Твитеру.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен забринут jе због ескалациjе сукоба у Етиопиjи и позива на хитне преговоре како би се криза превазишла.

Побуњеници из Тиграjа запријетили су да ће заузети пријестоницу Адис Абебу и пресјећи коридор коjи повезуjе Етиопиjу са наjвећом луком у региону. Због овог сукоба 9,4 милиона људи се суочава са несташицама хране и воде.

– Путеви до Тиграjа су затворени због напада побуњеника на регионе Афар и Амхара, као и због тога што одобрења из Савезне владе нису стигла. Од средине jула мање од трећине потребних залиха jе ушло у регион – саопштио jе Светски програм за храну.

Влада Абиjа Ахмеда се више од годину дана бори против побуњеника из Тиграjа. Хиљаде људи су страдале у овом сукобу, а милиони су интерно расељени у другоj наjмногољудниjоj афричкоj земљи.

Сукоб jе ескалирао када jе 4. новембра Ахмед наредио воjну офанзиву против регионалних снага, Тиграjског народноослободилачког фронта, због напада на воjну базу у коjоj су смјештене владине трупе у Тиграjу.

Иначе, Тиграjски народноослободилачки фронт био jе готово три децениjе на врху власти, да би након антивладиних пртоеста 2018. године Абиj Ахмед дошао на чело државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:28