Женева под опсадом због сусрета два предсједника / - фото: ЕПА
16/06/2021 u 07:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први међусобни састанак Путин-Бајден: Висок улог, мала очекивања

Нуклеарни споразум са Ираном, климатске промјене и ситуација на Блиском истоку звуче много примамљивије и мање обавезујуће теме у тренутној ситуацији између двојице предсједника

 

На првом међусобном састанку предсједник САД Џозеф Бајден и предсједник Русије Владимир Путин разговараће у Женеви о широкој лепези нагомиланих проблема у свијету али и односима двије свјетске силе. Међутим, питање је да ли ће састанак оправдати епитет историјског, или ће конкретни договори изостати, а односи двије земље остати на ниској комуникацијској фреквенцији.

Иако аналитичари и у Русији и у САД поручују да не треба очекивати много од првог сусрета двојице предсједника, знатижеља је велика. Док се најављују "искрени разговори пуни несугласица" и поред низа најављених тема још увијек се не зна о чему ће тачно Путин и Бајден разговарати а које теме ће избјегавати.

Из Бијеле куће поручују да ће предсједник САД предност током самита дати темама односно критикама на рачун Русије, полазећи од Украјине, преко кршења људских права до наводних руских софтерских напада. Ипак, мало је вјероватно да ће то бити "мјесто сусрета" двојице предсједника.

Иако је Џозеф Бајден вјероватно најупућенији предсједник САД када је ријеч о Украјини, многи аналитичари сматрају да ће Бајден ту тему вјешто избјегавати због корупционашког скандала  за који је његов син осумњичен, а тиче се управо послова у Украјини.

image

Џо Бајден

- фото: ЕПА

Нуклеарни споразум са Ираном, климатске промјене и ситуација на Блиском истоку звуче много примамљивије и мање обавезујуће у тренутној ситуацији.

Највјероватнији опипљиви резултати били би почетак нове рунде преговора о контроли наоружања, названих преговорима о стратешкој стабилности.

То се прије свега односи на ракетне системе које су САД и НАТО поставиле у Румунији и Пољској а Русија на Артику.

Такође би могло да се најави да двије земље предузимају кораке ка нормализацији дипломатских односа, укључујући дозволу америчком амбасадору да се врати у Москву и руском амбасадору да буде враћен у Вашингтон.

image

Владимир Путин

- фото: ЕПА

Оба амбасадора бораве у својим матичним земљама од априла, када је Бајден најавио нову рунду санкција против Русије и протјеривање руских дипломата, као одговор на наводно руско мијешање у изборе и сајбер нападе.

- Желимо да пређемо на стабилнију и предвидљивију везу - то је у нашем интересу. Не желимо да то буде контрадикторно и увијек појачано. То је оно чему се надамо - да ће ово бити почетак почетка", поручила је портпаролка Бијеле куће.

Нешто слично рекао је и државни секретар САД Ентони Блинкен, да ће Бајден од Путина тражити предвидљивији, стабилнији однос, и сарадњу у подручјима која су од заједничког интереса.

- Али ако Русија настави да предузима непромишљене и агресивне акције, одговорићемо снажно", рекао је Блинкен.

За Бајдена Путин није "најомиљенија личност", уз то би своју спољну политику радије усмјерио на Кину због чега тражи "стабилан и предвидљив" однос са Русијом. Али стручњаци кажу да Путин не тражи исто, и да нема подстицај да мијења свој курс према петом предсједнику САД с којим има посла у више од двије деценије боравка на власти.

Евентуална бура остаће иза затворених врата самита у вили Ла Гранж док ће се црвене линије и оштре поруке истицати само на насловним странама домаћих новина за унтарполитичке потребе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:30