Vladimir Putin i Si Điping / - EPA
22/10/2024 u 19:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin i Si: Rusija čini sve da ojača BRIKS, odnosi Kine i Rusije čvrsti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija učinila sve što je od nje zavisilo da ojača BRIKS tokom svog predsjedavanja asocijacijom.

- Tokom godina našeg zajedničkog rada povećao se autoritet našeg udruženja i njegov uticaj i namjeravamo da dodatno ojačamo ovu organizaciju – učinili smo sve što zavisi od nas, tokom našeg predsjedavanja, da to bude tako - rekao je Putin tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na marginama samita BRIKS-a.

Ruski lider je istakao da Moskva cijeni tradicionalno visok nivo rusko-kineske interakcije u BRIKS-u i da Rusija i Kina uspješno sprovode zajedničke projekte u oblastima transporta, energetike i poljoprivrede.

- Uspješno sprovodimo zajedničke projekte u energetici, industriji, visokoj tehnologiji, transportu, poljoprivredi i mnogim drugim oblastima - rekao je Putin.

Kineski predsjednik je izjavio da ozbiljni preokreti u međunarodnoj areni neće moći da poljuljaju nepovredivost odnosa Kine i Rusije.

- U kontekstu tektonskih transformacija neviđenih tokom jednog vijeka, međunarodna situacija doživljava ozbiljne potrese, ali to ne može da poljulja moje uvjerenje u neprikosnovenost strateškog izbora dvije zemlje u korist čvrste međusobne podrške, dubokog vijekovima starog prijateljstva između naših zemalja i neprikosnovenost osjećaja dužnosti kao velikih sila - rekao je Si.

Dok Vuči ćuti, ruski mediji javljaju: Vulin će predstavljati Srbiju na samitu BRIKS

On je istakao da odnosi Kine i Rusije nisu usmjereni protiv trećih zemalja.

- Pošli smo pravim putem izgradnje odnosa između velikih sila na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmjerenosti protiv trećih strana, vi i ja uvijek posvećujemo povećanu pažnju kinesko-ruskim odnosima - rekao je Si.

Prema njegovim riječima, obje zemlje su „posvećene duhu vječnog dobrosusedstva i prijateljstva, sveobuhvatne strateške interakcije i saradnje“.

Samit BRIKS-a uz učešće šefova država održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 19:41