Vladimir Putin / - EPA
18/06/2024 u 21:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin obećao podršku Sjevernoj Koreji protiv SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji po prvi put u 24 godine posjećuje Sjevernu Koreju, obavezao se da će produbiti trgovinske i vojne veze s Pjongjangom i podržati tu zemlju protiv Sjedinjenih Američkih Država.

SAD i njegovi azijski saveznici pokušavaju da odgonetnu u kojoj će mjeri Rusija podržavati sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, čija je zemlja jedina testirala nuklearno oružje u 21. vijeku, prenosi Aldžezira Balkan.

Putin je pohvalio Pjongjang zbog odupiranja nečemu što je nazvao američkim ekonomskim pritiscima, ucjenama i prijetnjama, što upućuje na to da Rusija, stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija s pravom veta, mijenja svoj pristup prema Sjevernoj Koreji.

Zelenski: Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru; Putin danas u posjeti Sjevernoj Koreji

Putin je u članku koji su objavili sjevernokorejski državni mediji pohvalio "druga" Kima i obećao "zajedničko odupiranje nelegitimnim unilateralnim restrikcijama" i  da će razvijati trgovinu i ojačati bezbjednost širom Evroazije.

-Vašington, koji odbija da implementira ranije postignute sporazume, neprestano postavlja nove, sve strože i očito neprihvatljive zahtjeve, rekao je Putin u članku, objavljenom na naslovnoj stranici sjevernokorejskog lista Rodong Sinmun, službenog glasila vladajuće stranke.

- Rusija je oduvijek podržavala i nastavit će podržavati Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i junački korejski narod u njihovom protivljenju podmuklom, opasnom i agresivnom neprijatelju.

Putin je istakao da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNRK, koju je utemeljio Kimov djed Kim Il Sung manje od dvije godine prije Korejskog rata 1950.

Sjevernokorejski državni mediji su također objavili članke koji hvale Rusiju i podržavaju njene vojne operacije u Ukrajini, nazivajući ih "svetim ratom svih ruskih građana".

Putinova posjeta se odvija u vrijeme američkih optužbi da je Sjeverna Koreja Rusiju naoružala "desetinama balističkih projektila i municijom" za korišćenje u Ukrajini. Južna Koreja, odan saveznik SAD, takođe je izrazila sličnu zabrinutost.

Bijela kuća je u ponedjeljak rekla da je uznemirena zbog jačanja veza između Rusije i Sjeverne Koreje. Američki Stejt Department je rekao da je "posve siguran" da će Putin tražiti oružje za svoj rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang su porekli da je bilo transfera oružja, no obavezali su se da će ojačati vojne veze, uključujući potencijalno održavanje zajedničkih vojnih vježbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 01:33