Vladimir Putin / - FOTO: EPA-EFE/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)
25/09/2024 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin uveo nova pravila korišćenja nuklearnog oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se konvencionalni napad bilo koje zemlje na Rusiju koji podržava i nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

Putin je to rekao dok je iznosio reviziju ruske nuklearne doktrine na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije u Moskvi, prenosi RSE.

Trenutna ruska nuklearna doktrina kaže da Rusija može da koristi nuklearno oružje u slučaju neprijateljskog nuklearnog napada ili konvencionalnog napada koji ugrožava postojanje države.

Revidirana verzija dokumenta kaže da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje kao odgovor na konvencionalni napad koji predstavlja "kritičnu prijetnju našem suverenitetu", rekao je Putin.

- Predlaže se da se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju. Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog oružja takođe su jasno utvrđeni, rekao je Putin.

On je dodao da će Moskva razmotriti takav potez ako dobije pouzdane informacije o početku masovnog prekograničnog napada vazdušnim putem iz strateških i taktičkih avijacija, krstareće rakete, dronovi i hipersonično oružje.

Bivši agent CIA-e u Rusiji: Putin može iskoristiti Dodika i saveznike da destabilizuje Balkan

Putin je takođe rekao da treba proširiti listu država i vojnih saveza koji podliježu nuklearnom odvraćanju, ali nije spomenuo koje će zemlje biti dodane.

Visoki zvaničnik ukrajinske vlade Andrij Jermak danas je na Telegramu naveo kako ovaj potez dokazuje da Moskvi nije preostalo ništa osim nuklearne ucjene za zastrašivanje svijeta.

Revizije dolaze u trenutku kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži dozvolu od svojih saveznika u Sjedinjenim Državama i Evropi da koristi oružje većeg dometa za napade duboko unutar ruske teritorije.

Promjena je uslijedila nakon Putinovog upozorenja Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima u NATO-u da bi dopuštanje Ukrajini da koristi oružje većeg dometa koje isporučuje Zapad za udar na rusku teritoriju značilo da su Rusija i NATO u ratu.

Putin je rekao da su revizije pažljivo kalibrirane i srazmjerne savremenim vojnim prijetnjama s kojima se Rusija suočava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 23:12