Photo by National Cancer Institute on Unsplash / - PHOTO BY NATIONAL CANCER INSTITUTE ON UNSPLASH
10/01/2022 u 22:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Рекордан број хоспитализованих у Америци

Према подацима Роjтерса, броj хоспитализациjа расте од краjа децембра, и удвостручио се прошле три недеље

Телевизиjска мрежа АБЦ такође jе пренијела да jе у Америци рекордан броj хоспитализованих, док у земљи нагло расте броj заражених због омикрон соjа коронавируса, преноси Глас Америке.

Према подацима Роjтерса, броj хоспитализациjа расте од краjа децембра, и удвостручио се прошле три недеље, а омикрон jе брзо постао доминантна верзиjа вируса у САД после делте.

Роjтерсова анализа показуjу да су Делавер, Илиноис, Меjн, Мериленд, Мизури, Охаjо, Пенсилваниjа, Порторико, америчка Девичанска острва, Вермонт, Вирџиниjа, престоница Вашингтон и Висконсин приjавили рекордне нивое хоспитализациjа.

Мада омикрон потенциjално изазива блаже симптоме, експерти упозораваjу да би огроман броj заражених тим соjем могао да преоптерети болнице.

Болнице широм земље примаjу око 17 хиљада ковид пациjената дневно, у тренутку да им нестаjу ресурси, од особља, до простора за ковид и не-ковид пациjенте, преноси АБЦ. Четрдесет болница у држави Њуjорк jе одложило све друге операциjе и интервенциjе.

- У своjоj кариjери никада нисам видео толике броjеве и обим заразе - каже Џеjсон Луи, љекар из њуjорка.

Омикрон вариjанта, коjа се веома брзо шири, тренутно изазива у просјеку 668 хиљада позитивних случаjева дневно. Америчка пријестоница jе прва по броjу новозаражених по глави становника, а затим следе Роуд Аjленд, њуjорк, њу Џерси, Масачусетс и Вермонт.

Смртних случаjева jе у просеку 1.700 дневно, што jе раст у односу на око 1.400 протеклих дана, али jе и даље у оквирима регистрованим раниjе ове зиме.

Додатни разлог за забринутост jе jе то што се очекуjе да би и до 5 милиона америчких радника могло да приjави да jе болесно ове недеље због ковида. Због мањка радника, неке продавнице већ се суочаваjу са празним рафовима.

- Очекуjем да ће тренутни талас да достигне врхунац у наредних неколико недеља. На различитим местима у Америци, у различито време - оцијенио jе експерт са Универзитета Браун, доктор Ашиш Џа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 22:01