solarni paneli / - FOTO: PEXELS
24/06/2024 u 08:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u

Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako se povećava tražnja za električnom energijom, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.

Energetski praelaz sa fosilnih goriva suočio se sa značajnim kritikama funkcionera u naftnoj i gasnoj industriji, koji su tvrdili da obnovljivi izvori još predstavljaju dio proizvodnje električne energije uprkos decenijama ulaganja. Obnovljivi izvori takođe se suočavaju sa problemima pouzdanosti, kada sunce ne sja ili vjetar ne duva, prenosi SEEbiz.

Istini za volju, solarna energija ostaje mali udio u ukupnoj proizvodnji električne energije u SAD-u, sa samo 3,9 odsto nacionalne mješavine električne energije u prošloj godini, u poređenju sa 43 odsto udjela prirodnog gasa, prema Upravi za energetske informacije, statističkoj jedinici unutar Ministarstva energetike.

Obnovljivi izvori energije suočavaju se sa značajnim logističkim izazovima u povezivanju na zastarjelu elektroenergetsku mrežu koja nije spremna za nivo nove potražnje sa kojom se SAD suočava nakon dugog perioda slabog rasta.

Funkcioneri u industriji čiste energije tvrde da sektor doseže prekretnicu, posebno zbog velikih tehnoloških kompanija poput Amazona i Microsofta traže čistu energiju za napajanje data centara koji su okosnica interneta i aplikacija umjetne inteligencije. Ekonomski argumenti za obnovljive izvore takođe su ojačali, kažu, kako su cijene solarnih modula i baterija pale.

- Oni su jeftiniji, čisti i iskreno jednostavniji za postavljanje, tako da će budućnost biti obnovljiva energija, rekao je Andrés Gluski, izvršni direktor AES Corporation, elektroenergetske kompanije koja je potpisala velike ugovore o energiji sa kompanijama poput Alphabetovog Googlea jedinica i Amazon. AES upravlja elektranama na obnovljive izvore energije i na gas.

Inžinjeri razvili uređaj koji proizvodi temperaturu od 1050 stepeni pomoću sunčeve svjetlosti

Samo Amazon, Microsoft, Meta Platforms i Google predstavljali su 40 odsto potražnje za velikim, komunalnim solarnim projektima u SAD-u u proteklih pet godina, prema istraživanju investicione banke UBS iz maja. Potražnja za obnovljivim izvorima energije od ovih kompanija, koje su sve predane 100 odsto čistoj energiji, spremna je porasti — vještačka inteligencija zahtijeva deset puta više električne energije od tipične Google pretrage, prema UBS-u.

Predviđa se da će solarna energija činiti 58 odsto nove proizvodnje električne energije instalirane u SAD-u ove. godine, prema procjeni Ministarstva energetike. Rekordnih 36 gigavata solarne energije trebalo bi da bude dodato u mrežu ove godine, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjeg povećanja, dok će se pohrana baterija više nego udvostručiti na 14,3 gigavata.

Za razliku od toga, očekuje se da će se u SAD-u ove godine instalirati samo 2,5 gigavata prirodnog gasa, što predstavlja samo četiri odsto od 62,8 gigavata ukupno planiranih dodataka električne energije i najniži broj u 25 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

29. jun 2024 16:31