Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/10/2024 u 21:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruge: Kosovo ne napreduje ka članstvu u Partnerstvu za mir

Pomoćnik generalnog sekretara NATO Boris Ruge smatra da sada nije situacija u kojoj se može govoriti o članstvu Kosova u NATO.

Ruge je u intervjuu za TV Klan Kosova naveo da Kosovo još uvjek „ne napreduje“ ka članstvu u Partnerstvu za mir, kao prvom koraku za potencijalno članstvo.

- Mislim da trenutno nismo u situaciji da možemo da pričamo o članstvu. Ali znam da su predsjednica Osmani i drugi razgovarali o Partnerstvu za mir, te bi to, naravno, bio prvi korak. Kao što znate, ovo je nešto što zahtjeva konsenzus, 32 države članice NATO-a moraju da glasaju o tome i još uvek nismo ni blizu. Trenutno ne napredujemo ka Partnerstvu za mir. Ali mislim da je činjenica da je utisak ljudi na Kosovu o NATO-u toliko pozitivan, nešto što bismo trebali uzeti u obzir, ceniti i to je veliki korak ka budućnosti“.

Ruge je, između ostalog, istakao da NATO nije odustao od podrške dijalogu Kosova i Srbije i da se nadaju da će se taj proces nastaviti, prenosi N1.rs.

Vlasti Kosova ukinule vize za građane BiH: Dodik blokira recipročnu mjeru

Kada je u pitanju nastojanje kosovskih vlasti da otvore glavni most na Ibru, Ruge kaže da on razumije da je most bio predmet razgovora u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, te da postoji i dogovor o principima o njegovom potpunom otvaranju.

No, istovremeno, naglašava da ne žele bilo kakvu jednostranu akciju po ovom pitanju.

- Kada govorimo o mostu na Ibru moram da ponovim ono što sam rekao u avgustu i ono što je rekao admiral Stjuart Monč, komandant komande NATO- a u Napulju, da ne želimo nikakve jednostrane korake u vezi sa ovim mostom. Razumijemo da je ovaj most bio predmet razgovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, postoji dogovor o principima da treba da bude potpuno otvoren, dakle ne samo za pješake već i za vozila, ali ne želimo jednostrano djelovanje u ovom (pitanju), to ne pomaže i ono što očekujemo je da su sve strane uključene u komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, a jedan od razloga zašto to ne želimo je taj što imamo svoje vojnike na mostu koje ne želimo da stavimo pred talas opasnosti, stoga očekujemo da strane to poštuju -  naveo je on.

Povodom mogućnosti povećanja broja vojnika u Kforu, istakao je da je do sada dovoljan broj koji imaju na terenu, da ne namjeravaju da dalje povećavaju broj vojnika od 1000 dodatnih trupa.

- Ono što je NATO uradio od događaja u maju 2023. i incidenta u Banjskoj u septembru 2023. jeste da smo Kforu dodali 1.000 vojnika. Kfor je moćniji, ima više kapaciteta i pojačano prisustvo na sjeveru Kosova i mislim da smo sada u dobroj situaciji. Imamo dobre odnose sa Kosovskom policijom, dobre radne odnose sa Euleksom, tako da smo u dobroj formi. I ne komuniciramo samo sa institucijama Kosova, već i sa Vladom Srbije” - kazao je Ruge za Kljan Kosova, prenosi KoSSev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 21:58