Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
27/08/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija upozorava SAD na rizik od trećeg svjetskog rata

Zvanična Moskva je saopštila da se Zapad igra vatrom razmatrajući da dozvoli Ukrajini da udari njegovim projektilima po ciljevima duboko u Rusiji i upozorio Sjedinjene Države da treći svjetski rat ne bi bio ograničen na Evropu.

Ukrajina je napala 6. avgusta rusku zapadnu oblast Kursk i zauzela je dio teritorije u najvećem stranom napadu na ovu zemlju od Drugog svietskog rata. Predsiednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će pružiti dostojan odgovor na napad.

Sergej Lavrov, koji je Putinov ministar spoljnih poslova više od 20 godina, rekao je u utorak, 27. avgusta, da Zapad nastoji da eskalira rat u Ukrajini i da “traži nevolje” razmatranjem ukrajinskih zahtieva za ublažavanje ograničenja upotrebe oružja koje je isporučeno iz inostranstva.

Od invazije na Ukrajinu 2022. Putin je više puta upozoravao na rizik od mnogo šireg rata koji bi uključio najveće svietske nuklearne sile, iako je rekao da Rusija ne želi sukob sa NATO alijansom predvođenom SAD.

- Sada još jednom potvrđujemo da je igranje vatrom – a oni su kao mala dieca koja se igraju šibicama – veoma opasna stvar za odrasle ujake i tetke kojima je poviereno nuklearno oružje u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji - rekao je Lavrov novinarima u Moskvi, prenosi RSE.

“Amerikanci razgovore o trećem svietskom ratu nedvosmisleno povezuju kao nešto što će, ne daj Bože, ako do njega dođe, uticati isključivo na Evropu”, rekao je Lavrov.

Rusija pogodila hidroelektranu u blizini Kijeva

Lavrov je dodao da Rusija “razjašnjava” svoju nuklearnu doktrinu.

Ruska nuklearna doktrina iz 2020. precizira kada bi njen predsiednik razmotrio upotrebu nuklearnog oružja: uglavnom kao odgovor na napad u kome se koristi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje ili konvencionalno oružje ‘kada je ugroženo samo postojanje države‘”.

Ukrajinski predsiednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog mieseca da je napad na rusku oblast Kursk pokazao da su pr9ietnje Kremlja odmazdom blef.

On je istakao da Ukrajina, zbog ograničenja koje su uveli saveznici, ne može da koristi oružje koje joj je na raspolaganju da pogodi neke ruske vojne ciljeve. On je pozvao saveznike da budu hrabriji u svojim odlukama o tome kako da pomognu Kijevu u ratu.

Rusija je saopštila da je zapadno oružje, uključujući britanske tenkove i američke raketne sisteme, koristila Ukrajina u Kursku. Kijev je potvrdio da koristi američke rakete HIMARS za uklanjanje mostova u Kursku.

Vašington kaže da nije bio obav9iešten o planovima Ukrajine uoči iznenadnog upada u Kursk. Sjedinjene Države su takođe saopštile da nisu učestvovale u operaciji.

Šef ruske spoljne obavieštajne službe Sergej Nariškin rekao je u utorak da Moskva ne vieruje u tvrdnje Zapada da nema nikakve veze sa napadom na Kursk. Zamienik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kazao je da je um9iešanost Sjedinjenih Država “očigledna činjenica”.

Njujork tajms (The New York Times) je objavio da su SAD i Britanija dostavile Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o Kurskoj oblasti u danima nakon ukrajinskog napada.

Tajms (The Times) je naveo da je cilj obavieštajnih podataka da pomogne Ukrajini da bolje prati ruska pojačanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:10