ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
17/02/2022 u 08:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Руски медији тврде да је украјинска војска гранатирала Донбас

У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб, наводи се у саопштењу

Побуњеници на истоку Украјине које подржава Русија оптужили су владине снаге из Кијева да користе минобацаче за напад на њихову теротирију, кршећи споразуме који имају за циљ окончање сукоба, преноси Ројтерс. Са друге стране украјинска страна негира те оптужбе.

Агенција се позива на извјештај који је објавила новинска агенција РИА у којем се тврди да представници самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике оптужују украјинске снаге за употребу минобацача, бацача граната и митраљеза у четвртак, преноси Гардијан.

- Испаљено је око 160 граната калибра већег од 12,7 мм - преноси Доњецка новинска агенција.

Како је навео представник ЛНР, „оружане формације Украјине грубо су прекршиле режим прекида ватре, користећи оружје које, у складу са Минским споразумима, мора да буде повучено“.

Према његовим ријечима, од 3.30 по средњоевропском времену украјинска војска је из минобацача калибра 120 и 82 мм, бацача граната и тешких митраљеза гађала насеља Сокољники, Золото 5, Весјолењко, Нижње Лозово и Доњецки која су под контролом Луганска, преноси Спутњик, јавља Нова.рс.

Представништво ЛНР је додало да територија републике у сриједу није гранатирана. Касније је начелник управе Народне милиције ЛНР Јан Лешченко изјавио да се ситуација на контакт линији у Донбасу значајно погоршала у последња 24 часа.

- У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб... Позивамо међународне посматраче да забиљеже агресивна дејства кијевских снага и предузму хитне мјере за спречавање крвопролића у Донбасу - рекао је Лешченко у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Народне милиције ЛНР.

Представник самопроглашене Доњецке Народне Републике навео је да су јединице Народне милиције ДНР узвратиле ватру на положаје украјинских снага које су гранатирале територију републике.

- У циљу заштите цивилног становништва, наши браниоци били су принуђени да узврате ватру како би сузбиле паљбу противника. У току је прецизирање информација о цивилним жртвама и оштећењима цивилних инфраструктурних објеката - објаснио је представник Народне милиције.

Међутим, украјинска влада негира ове оптужбе.

- Упркос чинејници да су наше позиције гађане забрањеним оружјем, укључујући артитељирију калибра 122 мм, украјинске трупе нису отвориле ватру као одговор - рекао је портпарол операције украјинских заједничких снага за Ројтерс.

Украјина тврди да је пуцано на њене трупе, али да она није узвратила. Дежурни службеник за штампу украјинских операција рекао је Ројтерсу телефоном:

"Упркос чињеници да су наши положаји гађани забрањеним оружјем, укључујући артиљерију од 122 мм, украјинске трупе нису отвориле ватру као одговор", преноси Гардијан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:56