/ - FOTO: SKRINšOT, NEXTA
22/03/2022 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руски нобеловац: Продајем медаљу, новац ћу дати украјинским избјеглицама

Муратов у тексту апелује и на то да се одмах треба престати пуцати, размијене заробљеници, врате тијела мртвих, осигурају хуманитарни коридори и помоћ, збрину избјеглице

Дмитриј Муратов, главни уредник московског листа Нова газета, одлучио је донирати прошлогодишњу Нобелову награду за мир у корист избјеглица из Украјине. У кратком чланку о томе наводи да ће Нова газета и он донирати Нобелову награду за 2021. годину украјинском фонду за избјеглице којих има преко десет милиона куна те моли аукцијске куће да "ову свјетски познату награду" ставе на дражбу.

Нобеловац апелује да се одмах престане пуцати

Муратов у тексту апелује и на то да се одмах треба престати пуцати, размијене заробљеници, врате тијела мртвих, осигурају хуманитарни коридори и помоћ, збрину избјеглице. Такође позива и да се помогне избјеглицама те рањеној и болесној дјеци којој хитно треба њега.

Нова газета спада у све малобројније руске медије који се покушавају држати професионалних узуса, што је у тој држави постало јако тешко откако је Путин започео агресију на Украјину. Као што је познато, режимска пропаганда запријетила је високим казнама за све који о агресији говоре као о агресији или као о рату, укратко за медије склоне називању ствари правим именом. Умјесто тога, о ономе што Русија ради у Украјини, према замисли Путинових пропагандиста, треба писати као о "специјалној војној операцији".

Газета и Муратов цијело вријеме покушавају возити слалом између оштрих казни и императива професионалности, па извјештавају о мртвим руским војницима, доносе трагичне приче њихових породица, објављују репортаже из украјинских градова...

Главни је уредник од 1993. године, извјештавао и из чеченског рата

Из извора доступних на интернету дознајемо да је Муратов рођен 30. листопада 1961. године у Кујбишеву (данашња Самара, 860 километара од Москве). Године 1983. завршио је Филолошки факултет на Кујбишевском државном свеучилишту. Новинарством се бави годинама, од 1993. године главни је уредник Нове газете, а прије 27 година био је дописник Нове газете током Првог чеченског рата. 

Међу многим новинарима из његове редакције који су страдали због професионалног и храброг извјештавања о ситуацији у Русији, најпознатија је Ана Политковска. Убијена је 2006. године, а до данас се не зна тко је наручитељ убојства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 03:59