Застава САД испред зграде Капитола у Вашингтону / - SHUTTERSTOCK
13/10/2021 u 23:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД позиваjу на смиреност на Косову

Данас су на Косову полициjа и царина проводили акциjу против криjумчарења у региону Приштине, Пећи, на западу Косова, као и Jужне Митровице и Сjеверне Митровице

Сjедињене Америчке Државе позиваjу на смиреност као одговор на данашње догађаjе на Косову.

– Наставићемо радити с партнерима из Европске униjе и НАТО савеза како бисмо помогли свим странама да одрже напредак у нормализациjи односа и смањењу тензиjа – навео jе портпарол Стате Департмента за Радио Слободна Европа.

Осим тога, раниjе су из НАТО-а jе рекли да “косовска полициjа води операциjу спровођења закона широм Косова”.

Званичник НАТО савеза jе за РСЕ потврдио да jе мисиjа КФОР у сталноj комуникациjи са свим релевантним институциjама на Косову и са представницима међународне заjеднице.

Наиме, данас су на Косову полициjа и царина проводили акциjу против криjумчарења у региону Приштине, Пећи, на западу Косова, као и Jужне Митровице и Сjеверне Митровице.

Али, акциjа jе наишла на противљење у Сjеверноj Митровици и Звечану, двиjе од четири општине са већинским српским становништвом на сjеверу Косова. Ту jе дошло до сукоба, а полициjа jе употриjебила и сузавац како би растjерала демонстранте.

Министар унутрашњих послова Косова Xхелал Свецла jе истакао да jе акциjа била усмjерена против криjумчарења робе и утаjе пореза, те да су косовске власти посвећене стабилноj и функционалноj землjи и да нико не може да буде изнад закона.

Премиjер Косова Албин Курти рекао jе да су овим полициjским радњама претходиле интензивне истраге и да су по налогу и координисане са надлежним тужилаштвима и судовима.

– Заплиjењена jе роба и други докази коjи представлjаjу и материjалне доказе – рекао jе Курти.

Поред тога, предсjедник Србиjе Александар Вучић jе у Рашкоj на jугу Србиjе, одржао састанак са политичким представницима Срба са Косова.

Састанак се одржао у локалноj касарни, а међу присутнима су били функционери политичке партиjе Срба са сjевера Косова, Српске листе, али и представници Воjске Србиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:08