raketni sistem HIMARS / - SHUTTERSTOCK
27/12/2023 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SAD šalju posljednji paket vojne pomoći Ukrajini dok ne bude odobrenja Kongresa

Naša pomoć je bila ključna za podršku našim ukrajinskim partnerima dok brane svoju zemlju i svoju slobodu od ruske agresije, rekao je Blinken

Sjedinjene Američke Države su u srijedu saopštile da su povukle posljednji paket oružja i vojne opreme za Ukrajinu iz svojih zaliha pod postojećim predsjedničkim odobrenjem.

Paket od 250 miliona dolara uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju od 155 mm i 105 mm i protivoklopnu municiju, naveo je u saopštenju državni sekretar Entoni Blinken.

- Naša pomoć je bila ključna za podršku našim ukrajinskim partnerima dok brane svoju zemlju i svoju slobodu od ruske agresije - rekao je Blinken, dodajući da se oružje i oprema obezbjeđuju u okviru već odobrene pomoći za Ukrajinu.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je prošle nedjelje da predsjednik Džo Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru, ali je dodao da će dalja pomoć poslije toga zahtjeva dogovor u Kongresu gdje su izgledi za sporazum neizvjesni.

Blinken je pozvao Kongres da “brzo reaguje” za novu pomoć Ukrajini iz interese nacionalne bezbjednosti SAD “pomažući Ukrajini da se odbrani i obezbijedi svoju budućnost”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravio je prošle nedjelje u Vašingtonu da razgovara sa američkim poslanicima o potrebama Ukrajine, pošto je Bajdenova pomoć od 61 milijardu dolara za Ukrajinu, zajedno sa dodatnom vojnom pomoći za Izrael i Tajvan, zaustavljena zahtjevima republikanaca da se administracija pozabavi graničnom bezbjednošću.

Lideri u Senatu rekli su poslije posjete Zelenskog da pregovarači “ostvaruju ohrabrujući napredak”, ali da “ostaju izazovna pitanja “.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:11