Уједињене нације / - фото: Шутерсток
06/05/2022 u 21:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СБ УН jедногласно подржао напоре Гутереша у потрази за миром у Украjини

Савјет безбедности УН заказао jе за вечерас састанак на коме ће се усвоjити кратка декларациjа, прва коjу то наjмоћниjе тијело УН усваjа од када jе Русиjа почела инвазиjу на Украjину 24. фебруара

Чланови Савјета безбиједности Уjедињених нациjа, укључуjући Русиjу, сложили су се jедногласно око декларациjе у коjоj се изражава "снажна подршка" напорима генералног секретара Антониjа Гутереша да нађе мирно рјешење за "спор" у Украjини.

Савјет безбедности УН заказао jе за вечерас састанак на коме ће се усвоjити кратка декларациjа, прва коjу то наjмоћниjе тијело УН усваjа од када jе Русиjа почела инвазиjу на Украjину 24. фебруара, преноси Н1.

У тексту се не помиње „рат“ , „сукоб“ или „инвазиjа“, како многи чланови СБ називаjу текућу руску воjну акциjу, ни „специjална воjна операциjа“ како jе Москва зове.

У декларациjи коjу су саставиле Норвешка и Мексико изражена jе дубока забринутост око одржавања мира и безбиједности у Украjини и „подсјећа се да су сви чланови земаља чланица предузели, према Повељи Уjедињих нациjа, обавезу да реше међународне спорове мирним путем“.

Генерални секретар Антонио Гутереш постигао jе споразум са руским председником Владимиром Путином и украjинским предсједником Володимиром Зеленским о евакуациjи цивила, прије свега у опкољеном jужном лучком граду Мариjупољу, и последњем упоришту украjинских снага у челичани Азовстаљ гдје стотине цивила такође живе у подземним бункерима.

УН и Међународни комитет црвеног крста спровели су двије успјешне евакуациjе из Мариjупоља и околних области до сада и сада покушаваjу да организуjу трећу евакуациjи из челичане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:26