Djeca Palestina / - FOTO: PALESTINSKA AMBASADA
06/04/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef agencije UN: Rat u Gazi je izdaja čovječanstva

Šef Kancelarije UN za humanitarna pitanja (OCHA), Britanac Martin Grifits (Griffiths) je zahtijevao da se "ponese odgovornost za izdaju čovječanstva" koju predstavlja šestomjesečni rat Izraela protiv palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Grifits je u saopštenju izdatom u Njujorku ocijenio da je uprkos "globalnom ogorčenju, toliko malo učinjeno da se tome stane na kraj, ostavljajući prostor za tako veliku nekažnjivost".

- Za narod Gaze posljednjih šest mjeseci rata nije donijelo ništa sem smrti, razaranja i sada prijeteće izglede za sramnu, ljudskom rukom stvorenu glad - rekao je Grifits uoči šest meseci rata koji se navršavaju sjutra, u nedjelju.

(UŽIVO) Delegacija Hamasa sjutra na pregovorima u Kairu; OCHA: Umrlo 28 djece od neuhranjenosti i dehidratacije

Izazvana 7. oktobra krvavim napadom Hamasa u Izraelu, izraelska vojna ofanziva nije imala predaha, uzrokujući do sada više od 33.000 smrti po Ministarstvu zdravlja palestinskog islamističkog pokreta i izazivajući humanitarnu katastrofu jer većini od 2,4 miliona stanovnika prijeti glad.

Grifits je rekao da "niko nije bezbjedan" i da stanovništvo nema gdje da ode da se zaštiti".

Po njegovim riječima, šest mjeseci rata ne smiije donijeti samo sjećanje i žalost, već mora da izazove i "kolektivnu reakciju kako bi se snosila odgovornost za ovu izdaju čovječanstva".

Grifits je krajem marta najavio da podnosi ostavku "iz zdravstvenih razloga" na mjesto podsekretara za humanitarna pitanja i koordinatora hitne pomoći Ujedinjenih nacija. On treba da ostane na funkciji do juna.

Posljednjih mjeseci je neumorno upućivao pozive da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći u Gazu, osuđujući opstrukcije izraelskih vlasti.

Poljska traži da se napad Izraela na humanitarce u Gazi tretira kao ratni zločin

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:53