Си Ђинпинг / - интернет
25/10/2021 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Си Ђинпинг: Кина подржава свјетски мир

Таjван је раније овог мјесеца саопштио да су воjне тензиjе са Кином на наjвишем нивоу у више од 40 година, услед забринутости да би званични Пекинг могао покушати да воjном силом преузме острво на коjе полаже право

Кинески предсједник Си Ђинпинг  поручио је да ће Кина увијек подржавати светски мир и међународна правила.

Он је ово истакао поводом 50. годишњице од повратка Кине у Уjедињене нациjе.

Си jе поручио да ће Кина увијек бити градитељ светског мира и заштитник међународног поретка, преноси кинеска новинска агенциjа Синхуа.

Уjедињене нациjе су 1971. године гласале за признавање Народне Републике Кине као чланице, избацивши Таjван из ове светске организациjе.

– Кина се одлучно противи свим облицима хегемониjе и политичке моћи, унилатерализма и протекционизма поручио је Ђинпинг.

Си је позвао на већу глобалну сарадњу по питањима као што су регионални сукоби, тероризам, климатске промјене, саjбер безбједност и биобезбједност.

Он jе позвао све земље да промовишу вриједности мира, развоjа, правде, демократиjе, слободе, наводећи да су то заjедничке вриједности читавог човјечанства. Си је ову фразу први пут поменуо у jулу приликом обиљежавања 100. годишњице Комунистичке партиjе Кине.

Амерички медији наводе да овакве изjаве Кине долазе након што jе Таjван раније овог мјесеца саопштио да су воjне тензиjе са Кином на наjвишем нивоу у више од 40 година, услед забринутости да би званични Пекинг могао покушати да воjном силом преузме острво на коjе полаже право.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:05