Ким Џонг Ун лично надгледао успјешно тестирање / - SHUTTERSTOCK
17/04/2022 u 06:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сјеверна Кореја испалила два пројектила ка Јапанском мору

Сјеверна Кореја је саопштила да је лидер Ким Џонг Ун лично надгледао успјешно тестирање новог система тактичког вођеног наоружања

Сјеверна Кореја јуче је испалила двије гранате према Јапанском мору, јавила је новинска агенција Јонхап, позивајући се на војску Јужне Кореје.

Како наводи агенција, гранате су достигле брзину од 4 маха.

Напомиње се да су прелетјеле 110 км.

Раније  је руско Министарство спољних послова изразило  забринутост због ситуације на Корејском полуострву у позадини лансирања балистичке ракете од стране Сјеверне Кореје.

Како је примијетила Ана Евстигњејева, замјеница руског представника у УН,  узалудно је очекивати потпуно разоружање од Сјеверне Кореје  без обезбјеђивања безбједносних гаранција овој земљи.

"Јужнокорејске војне и обавјештајнае агенције одмах су одржале хитну расправу о ситуацији. Обавјештајне агенције Јужне Кореје и Сједињених Држава спроводе темељну анализу (детаљи лансирања. – прим. ред.)“, додаје се у поруци.

Сјеверна Кореја је саопштила да је лидер Ким Џонг Ун лично надгледао успјешно тестирање новог система тактичког вођеног наоружања, који је важан за повећање ефикасности и разноврсности употребе тактичког нуклеарног оружја.

Како наводи агенција Јонхап, на основу слика из севернокорејских медија, нови тактички систем је сличан аналогном комплексу Искандер под називом КН-23 креираном у ДНРК, али је побољшан, на мобилној инсталацији и са две торпедне цеви.

Јужна Кореја ће одржати хитан састанак Савета за националну безбедност.

Портпарол Примхидромета Виктор Чулков, коментаришући извештаје о лансирањима, рекао је за РИА Новости да се радијациона позадина у Приморском крају, једином региону који се граничи са Северном Корејом, није променила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:05