/ - PHOTO BY SLAVCHO MALEZANOV ON UNSPLASH
09/11/2021 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сјеверна Македонија: Сједница о повјерењу влади у четвртак

На недавним локалним изборима странка Мицкоског је побиједила СДСМ Зорана Заева, који је због тога у недјељу 31. октобра поднио оставку на функцију предсједника владе, али је није доставио парламнету

Предсједник парламента Сјеверне Македоније Талат Джафери данас је заказао за четвртак сједницу за изјашњавање о повјерењу влади Зорана Заева, јављају агеницје преносе медији.

Джафери је сједницу заказао након што је иницијативу за гласање о повјерењу влади СДСМ и ДУИ поднијела нова парламнетарна већина од 61 посланика у којој су македонске опозиционе ВМРО ДПМНЕ и Лјевица, албанске Алијанса за Албанце и Алтернатива, као и владајућа Беса.

Међу потписницима инцијативе је и посланик Алтернативе Скедер Реџепи који је, како су пренијели локални медији, најавио да ће повући потпис јер "не жели да буде на истом списку са антиалбанском Лјевицом".

Подношење инцијативе за гласање о повјерењу влади Зорана Заева објавио је данас потпредсједник и посланик ВМРО ДПМНЕ Александар Николовски, а јуче најавио лидер те највеће македонске опозиционе партије ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Мицкоски је тада рекао да ће нова парламентарна већина, договорена у петак увече, поднијети интерпелацију ако у понедјељак до 14.40 премијер Зоран Заев "не испуни обећање и поднесе оставку".

На недавним локалним изборима странка Мицкоског је побиједила СДСМ Зорана Заева, који је због тога у недјељу 31. октобра поднио оставку на функцију предсједника владе, али је није доставио парламнету.

Заев је тада рекао да "преузима одговорност за пораз на локалним изборима и да подноси оставку", али да "остаје на ставу да не треба да се организују пријевремени парламентарни избори" и да влада СДСМ и ДУИ треба да доврши пун мандат.

Посљедњи парламентарни избори у Сјеверној Македонији су одржани у љето прошле године, након којих је СДСМ, заједно са албанском ДУИ, формирала другу по реду заједничку владу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 01:25